Dubfire и Richie Hawtin на Spirit Of Burgas 2012


Dubfire и Richie Hawtin на Spirit Of Burgas 2012

2249

Трети - последен ден, на Spirit Of Burgas 2012, последна нощ за бляскавата Solar Dance Arena.

След изявите на транс великана Армин ван Бюрен (Armin Van Buuren), тандема Марк Найт (Mark Knight) и Фед ла Гранд (Fedde Le Grand), то третият ден от Solar бе запазен за тежката артилерия. Ако можем да определим тридневната Solar за арена на черноморски междузвездни войни, то последните определено принадлежат към "дарк сайд"-а – тъмните сили на империята (или както там се наричат хората на Дарт Вейдър).

Нощта започна със сета на Дъбфайър (Dubfire) – част от едновремешното прочуто електронно дуо Deep Dish (Дийп Дийш). Саундът на Дъбфайър обаче отдавна не прилича на онзи, на който заложиха с Шарам (Sharam) навремето. Още с разпада на проекта, Дъбфайър се присъедини към групата на лошите минималисти Richie Hawtin и Свен Вет (Sven Vath). Техните лейбъли веднага подкрепиха новите му парчета, до момента, в който той не основа собствена компания Science + Technology Digital Audio, по-известна като SCI + TEC. Именно това име се въртеше често по екраните зад пулта на диджея снощи. Самия той предпочете да остане почти в пълен мрак на сцената, така че публиката имаше съвсем малка възможност да види лицето му. Почти пет часа гостът разнасяше феновете на електронната музика през дебрите на дарк прогресив, минимъл и техно. През всичките тези пет часа от сета му, вокали и лигави мелодии не можеха да бъдат чути, а само от време на време, като за кратък отдих, можеше да бъде припознат хаус саунда на Дийп Диш. Но дотам. Тъкмо когато започнаха да се появяват притеснения, че Richie Hawtin (на снимката) е забравил за Spirit Оf Burgas, той застана зад пулта. Беше 5 часът тази сутрин.

Звученето на Richie винаги ми е приличало на математически добре изчислено, дълго уравнение. За някои бе се сторило трудно за разчитане, други биха го счели за гениално. В черноморските междузвездни войни Hawtin е онзи диктатор, който с музикалната си реч разказва за властта на машините над човека. Така се получи, че трудовите хора на Бургас бяха събудени в понеделник сутринта от здрав минимъл и желязно техно. Заради мистър Hawtin, популярният рефрен на града вече не е бургаски вечери, а бургаски техно сутрини.

Но шегата настрана... По този начин беше сложена точка на тазгодишното издание на водещия се за най–голям български фестивал - Spirit Of Burgas. Лайн-ъпът на целия фестивал търпи някои забележки.

Според мен това не е афиш на фестивал, който се разраства, а по-скоро на събитие, което се опитва да оцелее. В тази връзка, понеже вече имаме база за сравнение, тазгодишният Elevation близо до София показа какво е да събереш на една сцена актуални звезди. Тук още повече изпъква голямата роля на Solar Dance Arena. Човек си задава въпроса какво щеше да стане ако от Solar и "Ялта" не се бяха приесъединили към бургаския фестивал. Разбира се, всяко събитие от такъв мащаб има своята Dance Arena . Тази година Spirit Of Burgas за първи път имаше истинско такова пространство. Бъдещето на Spirit Of Burgas зависи до голяма степен от развитието на тази сцена. Разбира се, и от развитието на леко позаспалия на брега на морето Бургас. Както на всички музикално-културни прояви от този род, така и за ей този бургаски дух съм стиснал палци.

И на двете си ръце.

Снимки на Дара Кръстич - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички