Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Най-грозният осемдесетарски хип-хоп разцепи Микстейп 5


Най-грозният осемдесетарски хип-хоп разцепи Микстейп 5

4822

- Каква дата е днес?
- 29-ти, защо?
- Ау, днес ще е грозно!

Чувства на радост и "страх" те обземат едновременно, когато се сетиш какво предстои вечерта: Ugly Duckling в Микстейп 5!

Пред популярния клуб се въртят покани, билети, схеми, цигарки. Часът е малко след 22. Броят на рапЕрите отпред бавно, но славно се увеличава. Е, каква друга публика да очакваш, когато предстои шоу на ветерани в стила!

Skill е зад пулта от отварянето на вратите. Инжекция след инжекция от олдскуул хип хоп-парчета, едно след друго! Времето тече и в един момент имаш чувството, че си на дискотека, а годината е около 2000-та. Хората, емоцията, музиката..  

Дали организацията се поразтегли, или пък да се съберат още ценители, но от началото на вечерта до малко след полунощ присъстващите бяхме поверени в ръцете на Skill. Спец както по фънк, соул и хип-хоп, така и по дълго пускане,  той остана на сцената до самото излизане на калифорнийците.

Преди това обаче, за адекватна подкрепа и гореща загрявка, на сцената излязоха ФАРС."„FARS – Funatic Adventures Of Rhyme Sapiens е алтернативна забежка, зародила се в главите на Николай Нешев (Nesh) и Филип Петров (Negy). Събрани от градоустройствения план на София и оня горе с проклетите ябълки, израснали с хип-хоп по столичните булеварди, два/та/мата слагат началото на FARS в края на 2002". И така, десетилетие на сцена и още толкова слушане на качествен "Old & Cool" хип-хоп, столичните емси-та записаха поредното участие като подгряващи на едни от най-големите имена в тази култура. През годините към този списък са добавени и изпълнители като Jeru Da Damaja, Lords Of The Underground, Das FX, House Of Pain и други.

Тежки дози "Funky Shit" се стовариха върху главите ни преди на сцената да излезе най-новото попълнение в листата от Illmate специалисти – STARTERAs. Според анонса - STARTERAs + guests. Мисля, за никого не беше изненада, че гостите бяха онези "Апостоли на рапа", които в пълен състав познаваме като X-Team. Пословична българска рап група, свързана със спомените на стотици младежи, израснали с този стил. "Хиксовете горе" е "команда", която се изпълнява с най-голямо удоволствие от феновете отпред. Starteras, Killa K (a.k.a Killa Knight) и Mista P (a.k.a Mistik Power) са на сцената като доброто старо време. Помитат! Точно като тогава.

Докато българската подкрепа се е заела с музикалната физзарядка, Дизи Дъстин любопитно следи шоуто от ВИП частта на заведението. Добре, всичко е чудесно, но ние тръпнем в очакване на всичките Грозни патета, и то озвучени!
Общото наблюдение на вечерта до тяхното излизане доведе до извода, че или сега ще стане нещо страшно, или ще се убедим, че старото си е старо, а мястото му е в миналото.

Познайте!

Да живеят олдскуулът и традициите.

Подлезът на НДК вече е празен, защото Микстейп 5 е машина на времето, която срещу 10 лв. те пренася в 80-те години на миналия век. На сцената излиза Йънг Айнстайн и мечтите започват да придобиват реален вид. Той е фурия зад винилите! През цялата си кариера пуска само от плочи, което е достойно за уважение и възхищение. Човек, от когото много диджеи могат да се учат – не само от подрастващи, но и от тези, които са стъпили на сцената отдавна. Вменява такова усещане, че, както сподели една мацка - "отдавна не бях слушала истински диджей". Пренаситили сме се, това е факт, но когато качествената продукция е пред очите и в ушите ти, няма как да не я отбележиш.

Картината придобива цялостен вид, защото пред нас вече са и Анди Куупър и Дизи Дъстин! Преживяваме лек шок, типичен за първите срещи между хора, които не са се виждали на живо. С хумористични и приятелски краски обсъждаме видимата прилика на Дизи с Кени от "Саут Парк". Високото хилаво момче до анимационния герой е още по-фрапиращо. Гледаш го и се чудиш – е как така? Анди Куупър е по-ретро от самото ретро. Визуалната нагласа лепва за ситуацията, в момента в който подхващат микрофоните. Блажена носталгия към старите времена попива в порите на всички, защото това е олдскуул! "I did it like this" и публиката вече е в режим "без гравитация". Толкова усмихнати рапърски лица не бях виждала отдавна. В очите им четеш благодарност, щастие, вълнение, тръпка. Както звученето на Ugly Duckling е повлияно от изпълнители като Snoop Dogg (Снууп Дог), Warren G, Nate Dogg, Domino, Tha Dogg Pound, така и нашите родни активисти са попивали от звуците на гостите ни.

Заслужено внимание беше дадено на Айнстайн и той "го направи". "Einstein, do it" – следват зверски крясъци и нескрито възхищение.  Като за първи път у нас, "патетата" бяха доста развълнувани от факта. Направиха цяло шоу между парчетата. Дадоха си (ни)възможност да чуят и малко български фрийстайл. Качиха на сцената едно момче, което показа завидни умения, след което без да ни излага, бързо слезе от сцената, подкрепен от аплодисментите на калифорнийците, и от нашите, разбира се. Освен рапирането, танците също не липсваха . Анди показа забележителни полиглотски умения, обръщайки се към една симпатична девойка с думите: "Здрасти, скъпа, миличка. Хубави крака". Когото и да е попитал за насоки, определено му е помогнал със стабилни реплики към женската част. В знак на благодарност, същото девойче се разкърши на сцената, като толкова нажежи обстановката, че привлече съмишленичка - едно момиче от екипа на клуба. Подариха ни "А Little Samba", но ние далеч не им останахме длъжни. Две красиви наши прелести страстно пръскаха емоции и вихриха танци, докато невярващите на очите си Анди, Дизи и Йънг искрено се забавляваха.

Качихме градуса и децибелите високо с "Elevation". Игра с публиката и съвсем заслужено получихме като подарък "Turn It Up” и, разбира се, "I Won’t Let It Die".

Празник на слуха, удовлетвореност на поривите и желанията, гигантски скок в миналото! Такава беше вечерта, която Mixtape 5 подари на ценителите на олдскуул хип-хопа и неумиращия G-Funk.

"When I was 5 years old I realized there was a road
Too hot to handle and too cold to hold
This is the music of a hip-hop band
And no rapper can rap quite like I can
"
 
UD

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички