За Дизи Гилеспи – прочит с почит


За Дизи Гилеспи –  прочит с почит

5144

Българските джазови музиканти ще отбележат 20 години от смъртта на великия Дизи Гилеспи (Dizzy Gillespie) в столичния клуб "Монро" от 21.30 часа на 18 януари (петък).

Събитието обещава да е много интересно и силно, защото в последните няколко години, дори и на фестивали, не се е случвало един проект да обедини  най-знаковите и талантливи джазмени, част от които работят в чужбина.

Музикантите ще предложат своето усещане и прочит на музиката на Дизи Гилеспи – магьосника с изкривения тромпет и огромните бузи, побиращи дъха и духа на цяла една епоха, приобщил милиони хора за каузата на джаза.

Инициатор на трибюта е авторитетният саксофонист Петър Момчев, който сподели: "Ще почетем Дизи по нашия начин – ще си посвирим заедно. Напоследък става така, че всеки самосиндикално се бори с живота и рядко имаме възможност да се съберем повече колеги, да си побъбрим, да посвирим... Това е предложение, на което не можеш да устоиш – най-малкото защото Дизи е патронът на вечерта. Дизи е икона за всеки джазмен и заради него всеки е склонен да си излезе от дупката".

20 години след смъртта му 20 български джаз музиканти свирят 20 негови теми. Ще звучат емблематични би-боп и латино пиеси в изпълнение на:

Тромпети: Венци Благоев, Росен Захариев-Роко, Мишо Йосифов, Гитомир Гитев

Саксофони: Петър Момчев, Митко Льолев, Васко Енчев

Кларинет: Наско Хаджиев

Китара: Шибил Бенев

Пиано: Васил Пармаков, Ангел Заберски, Мартин Марков, Любомир Цанев

Контрабас: Димитър Шанов, Веселин Веселинов -Еко, Димитър Карамфилов

Барабани: Димитър Димитров, Наско Попов, Димитър Семов, Борислав Петров

"Всъщност, мисля, че няма да сме 20 музиканти, а много повече, защото всеки е поканен – да се качи на сцената и да посвири с кеф или просто да се съберем на едно място и да побъбрим", допълва Петър Момчев.

Клуб "Монро" е с ограничен брой места.

За резервация тел. 0899 297 881 или на адрес: улица "Христо Белчев" 46.

Портретът на Дизи е на художничката Дебра Хърд.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички