Николо Коцев с престижна музикална номинация


Николо Коцев с престижна музикална номинация

7234

Българският композитор и рок музикант Николо Коцев (Nikolo Kotzev) получи радостна вест по време на почивката си в родината.

Той е първият наш сънародник, номиниран от Културната делегация и Общината на островите Оланд (Финландия) за наградата на Музикалния съвет на Севера.

Номинацията бе официално обявена на 15 август. Тя му се дава за рок-операта “Nikolo Kotzev’s Nostradamus”, която вече няколко години се радва на световен успех. За уникалната си творба Николо привлича гласове като Глен Хюс, Алана Майлс, последния вокалист на Рейнбоу - Дуги Уайт, Сас Джордън.

Високопрестижната награда съществува от 1965 и се връчва традиционно от Северната Музикална Комисия за принос и високи постижения в музикалното изкуство. Отличието е знак за изключителното признание на Северните страни. За лауреат през година се редуват изпълнител, ансамбъл или жив композитор. Броят на номинираните композитори тази година е 12, като те са от всички северни страни.

В момента Николо Коцев се е посветил на нова творба - класическата опера ”Джоел” ("Joel").  С премиерата й на 26 юли 2009 ще бъде открит новопостроеният Дом на културата на островите Оланд, където композиторът живее и твори от 1989  насам.

В произведението ще участват 8 солисти, 30 души смесен хор и симфоничен оркестър от 35 души. Музикантът се надява да бъде готов с композицията до края на 2008, след което ще се заеме с оркестрацията на творбата.

Либретисти са финландският писател и поет, професор по литература и преподавател в университета в Хелзинки - Ларс Хулдéн, и шведският музикален драматург Рикард Барк. Той е и режисьор. Специален гост на премиерата ще бъде президентката на Финландия Тарйа Халонен, което е голяма чест за българина.

Според Коцев, получаването на такъв професионален ангажимент е било мечта, която вече е смятал че няма да се сбъдне. Гласуваното му доверие и признание са колосални. Мнението на Николо е повече от недвусмислено: “Колко хора в днешно време биха могли да кажат: пиша класическа опера?”

В момента рокаджията е Южното Черноморие с приятелката си - журналистката Дона Петкова, но дори и по време на отпуската пише музика всеки ден в хотелската стая, защото сроковете за завършване на композицията са безпощадни.

Николо Коцев
е финландски гражданин от 1995. От дълги години е музикален директор на групата на Робин Гиб (Би Джийс), с когото го свързва голямо приятелство.

В следващите месеци им предстоят концерти в Берлин, Миконос и Канада. Работил е още със Саксън и  Къмпъни Ъф Снейкс.


Въпреки натоварения си график, китаристът предприема нови и нови експерименти и с групата си Брейзън Абат. С нея е издал пет студийни, един концертен албум и две DVD-та.

Последното участие на бандата бе на феста “Меджик Съркъл”, организиран от Менъуор в Германия. Събитието се счита за най-големия рок фестивал в Европа.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички