Звукът Бalkansky с участието на Тедосий Спасов и DJ Куух


Звукът Бalkansky с участието на Тедосий Спасов и DJ Куух

7583

Бalkansky (да се разчита като Балкан-sky, по-точно и правилно) събират феновете на електронния авангард/ авангардния уърлд саунд в Sofia Live Club от 21.00 часа утре, 20 януари.
    
"Бalkansky" е юбилейният диск на "Кукер Мюзик", с който лейбълът отбеляза своята 10-годишнина през изминалата година.

Проектът е замислен и изпълнен безкомпромисно – като музика, дизайн и послание. Той застава на своя отделна пътека, свързва традиция и съвременност, отличава се с илюстративен и абстрактен звук - просто няма друг като него. Албум, изпълнен с живот, не сух целулоид, диск, в който има картина – но както всичко в света не е просто и черно-бяло, а има и полутон. Според авторите на проекта - Иван Шопов и Иво Христов, всеки човек е камбана, която трябва да зазвъни, да открие своето призвание и да осъществи себе си.

Артистите се срещат преди 4 години и скоро разбират, че говорят на един език, затова и се захващат да осъществят намеренията си. До настоящия резултат се стига след година и половина усилен труд - от момента на раждане на идеята и записването на материал за 30 парчета, до перфектната селекция от 11 композиции, свързани с единадесет фотографии на кукери, направени на традиционния събор в Перник от Иво Христов. В записите участват музиканти, които дооцветяват картината, за която допринасят с прочувствените си изпълнения – Теодосий Спасов свири по неузнаваем начин и то не само на кавал, а и на тромпет. Пейо Пеев е с гъдулката, а Влада Томова и Деница Серафимова пеят в ключовите композиции „Писмо от Америка” и „Зелените Балкани”. В двете песни - последни песни в албума, се крие развръзката, посланието и надеждата.

Кой обаче е Бalkansky? Това е Иван Шопов – прочут като DJ Куух (DJ Cooh) от Порно ВРМ и от поредица умопомрачителни електронни сетове в организираните от Н.M.S.U. фестивали (“Drum’ n Jazz” например), иначе - одарен художник-график.

Тук той е дал глътка въздух на дръм-ен-бейса, техното и дъб-степа, а глези сетивата с авангардни електронни експерименти. Условно казано – от IDM до ECM (“На разсъмване”, “Самодивско хоро”, „Зелените Балкани”). На Бalkansky е изпълнението, програмирането, звукозаписа и смесването. Творческият натюрел на Иво Христов пък обживява аранжимента, концепцията, продукцията, визуалното оформление и фотографията.

Началото на проекта “Бalkansky” бе положено с фотоизложба на Иво Христов миналата година, сетне Куух и Теодосий събудиха духа му на живо в не един или два концерта, разкъсвайки дори сърцето на изложбата "Изкушението чалга".

„Дискът е просто венецът на идеята, в основата на която хора камбани и хора-звънци изпяват модерно традицията”, обясни Иво Христов, идеен двигател и визуална концепция на Нова генерация и Тибетски сърца, издател на "Ева квартет" и "Сестри Аджови", някогашен издател на Иво Папазов, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, но преди всичко несломима арт личност, която вече толкова години е опъната на евтиния шоубизнес у нас без защитата на какъвто и да спонсор.

Билетите са на цена 10 лева на предварителна продажба, в деня на събитието - 15.

Още на: www.sofialiveclub.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички