Давид Гета изкърти в третата нощ на Exit 2010


Давид Гета изкърти в третата нощ на Exit 2010

1167

Дългоочакваният трети фестивален вагон пристигна на "Exit", новосадската гара, с пълна пара снощи.

Дългоочакван заради най–наситената и звездна програма от всичките четири дни на събитието. Когато "Exit" грабна приза за най–добър европейски фестивал 2007, всеки един от четирите му дни имаше подобен афиш...

Три години по–късно това вече не е така, вероятно поради много причини.

Все пак вчерашният ден на феста бе повод да хвърля (най–сетне!) око на Главната сцена, където в 21.45 ч. започнаха своето изпълнение Ройксоп (Royksopp). Симпатичните норвежци предложиха вълнуващо изпълнение, като пуснаха парчета и от трите си албума, повечето от които от страхотния им втори проект - “The Understanding”. Оттам прозвучаха  “What Else Is There” и  “Only This Moment”, а по–късно разцепиха и с първият си голям (за мен останал си мистериозен и до днес) хит  – “Poor Leno”. Вокалистката на групата пя смесено – ту на живо, ту на плейбеци, като ги изпълняваше с футуристични костюми и екзалтираше публиката. Гостите си говореха с публиката след всяко парче и изтъкваха колко се радват, че са в Сърбия най–сетне. За мен те бяха една от малкото причини да посетя фестивала и тази година. Изявата им продължи около час, но беше концентрирано, бляскаво и стилно.

Макар да не е моя работа да се бъркам в достойнставата на черната музика, се изкушавам да кажа, че час след норвежците на централната сцена се качи и една от най–очакваните звезди на събитието - Миси Елиът (Missy Elliott). По програма й бяха дали два часа – от 12 до 2 часа след полунощ. Изненадата за мен бе това, че всъщност вездещсъщата хип-хопърка беше в светлината на прожекторите до...до 12. 30 ч. Вярно, подлуди тълпата, излезе с балет и разни други екстри, но... въпреки това - само половин час, егаси. Останалите 30 минути бяха поверени на нейния диджей, който започна да пуска известни рап парчета... Дано на самостоятелните си концерти изпълнителката да не е толкова стисната...

В 11 часа на Денс арената връхлетя Рива Стар (Riva Starr) - бързо набиращият скорост британец. На него се падна да подгрее за задаващите си величия и той го направи със страхотен стил. Само за година Рива се превърна от обикновен диджей в звезда, като всеки негов нов ремикс с уважение се подхваща от Пит Тонг (Pete Tong) в популярното му предаване по "Radio Onе". Тази година излезе и албумът на диджея - “If Life Gives You Lemons Make A Lemonade”, в който са вплетени доста балкански ритми – но предимно сръбски и български. Рива пусна сръбските, разбира се. “Black Cat, White Cat” и  “I Was Drunk” станаха категорично парчетата на вечерта. Последва странно едночасово изпълнение на  Ost & Kjex, който излязоха с мини госпъл хор. Нестандартното им изпълнение беше по–скоро за някое шарено телевизионо предаване по "Rai Uno", отколкото за култовата арена. Но се преживя...

...за да дойде фурията Лейдбек Люк (Laidback Luke). Може да се каже, че с него всъщност започна нощта. Страхотно енерги(ч)ен, той не се страхуваше да сменя рязко парчетата и да отвори една голяма торба с денс тупалки, между които ремиксирани лично от него Лейди Гага (Lady Gaga), Джон Леджънд (John Legend), Ла Ру (La Roux), Бени Бенаси (Benny Bennasi) и Кристина Агилера (Christina Aguilera). Завъртя и тазгодишния най–уважаван и пускан трак на фестивала, а именно “One” на The Sweedish House Mafia.
 
Лека суматоха около 4 след полунощ. Пълна до пръсване арена. Знамена, фойерверки и плашещи и неконтролируеми поклащания на тълпата. Всичко това - заради Давид Гета (David Guetta) (на снимката). Закъснявал – съобщиха по микрофона – да имаме търпение. Проявихме го. И бяхме възнаградени. Появата му бе като на истинска звезда и няма как да е другояче. Това е човекът, който в момента чрез познанията си в областта на електронния саунд променя поп музиката и то на сложните в това отношение американци. Замесен в страхотните хитове на Кълийс (Kelis), Блек Айд Пийс (Black Eyed Peace), Кели РоулъндKelly Rowland (), Ейкън (Akon) и Кид Кюди (Kid Kudi), евреинът ги пусна почти всички. Между тях люля със стари класики в неизвестни ремикси, както и чисто нови електро бомби. Изпълнен с популярни парчета сет, но проследен до края от многолюдната тълпа. Французинът всъщност е за втори път на фестивала след 2006, когато също бе звезда, но светът го знаеше само от едно парче – “Love Don’t Let Me Go”. Сега ситуацията изглеждаше още по-величествена.

След него - в незаслужено ранен час, започна Дърти Саут (Dirty South), също така невероятен диджей. Той продължи линията на Гета, като пусна яките си парчета -"Let It Go" и актуалния хит "Phazing". Точка сложи актуалният  Solomun, за когото - заедно с Рива Стар, повярвайте ми, ще се говори много за в бъдеще.

Това беше денс приказката на третия ден на "Exit". Как се казваше... когато всичко започне и завърши добре, значи е добре... а пък в нашия случай (и в средата) не беше зле.

Макар и каращ по инерция, мегафестивалът напомни за най–добрите си години през тази голяма трета нощ.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички