Гласът на Армения – Дживан Гаспарян, с уникален концерт в София


Гласът на Армения – Дживан Гаспарян, с уникален концерт в София

4729

Световноизвестният арменски музикант – Дживан Гаспарян, прославил родината си и най-вече нетрадиционния инструмент дудук по цял свят, ще стъпи на сцената на столичната зала "България" на 10 декелмври в 18:30 часа.

Музикантът, който тази година отбелязва своя 80-годишен юбилей, ще засвири най-хубавите си мелодии в София пред президента на Република Армения – г-н Серж Саркисян и президента на Република България – г-н Георги Първанов.

В тържественият концерт, организиран от Посолството на Република Армения в България и "Жокер Медиа", ще участва и мецосопраното Анна Майлян от Армения, а от българска страна ще чуем майстора на кавала - нендминатия Теодосий Спасов.

И двамата музиканти са сред участниците в интернационалния проект “Балкански коне” I и II, но никога до сега не са свирили на една сцена.
 
Дживан Гаспарян беше за първи път в България преди пет години. На концерт в същата зала, той успя да разплаче публиката с нежните мелодии на дудука и сърцето си.

Гаспарян е единственият арменец, номиниран за най-престижната музикална награда "Грами" - през 2007. Многократно работи и участва в проектите на редица световни музиканти като Питър Гейбриъл, Брайън Мей и Стинг, а със сънародника си Борис Гребеншчиков работи над албума “Сестра Хаос”.

Музиката му е включена в над 17 световни филмови продукции, сред които “Гладиатор”, “Последното изкушение на Христос”, “Доктор Живаго” и други. Носител е на четири златни медала от световни фестивали на ЮНЕСКО, а от 1973 е Народен артист на Армения.

Почитан и обичан от собствения си народ, изпълнителят разнася арменския фолкор по всички краища на света заедо с “Кронос Квартет”. В момента маестро Гаспарян е професор по музика в Ереванския университет, което не пречи често да го виждаме на сцена с Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, Виенската Филхармония, Симфоничния оркестър на Ереван и на концерти организирани от Световния Музикален институт в Ню Йорк.

През 2002 “Гласът на Армения” получава наградата "WOMEX" (World Music Expo) в Есен, Германия, измежду 1800 музиканти от 78 страни.

За концерта на Дживан Гаспарян в София на 10 декември, организаторите вече са пуснали ограничен брой билети в продажба - в Билетния център на НДК и на касите на зала "България".

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички