Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Концертът на Мизия ден по-рано


Концертът на Мизия ден по-рано

4746

"Lisboarium" се нарича актуалният проект, посветен на Лисабон и неговите поети, който Мизия (Misia) ще представи на 28 ноември в зала "България".

Шоуто е ден по-рано от първоначално обявеното.
 
Програмата на именитата певеца би могла да носи и заглавието "Мизия и нейните поети", защото, откакто се помни, португалската изпълнителка е свързана с поезията и живее чрез нея, отбелязват организаторите "Дюкян Меломан".

"Следвам упорито нишката на поезията в своя живот с гласа си – нишката, която съединява двата мига – когато като бебе съм изплакала, идвайки на бял свят, и  последния облак дъх, който ще замъгли огледалото, когато ще си отида от този свят. Пея заради думите, а музиката идва след това… Специално се обръщам към съвременните поети да ми препоръчат поеми, подходящи за мен и моя глас. Взирам се в книгите и търся точните стихове на онези, които вече не са сред нас. Това е моята работа, моят живот, моята радост. Фадото е може би най-силното изразно средство, което съм наследила от родината на баща ми. А чрез него може да бъде представена съвременна ескпресивна поезия, облечена в традиционна мелодия. Думите са светът, който ние създаваме, те са моят дом, моята родина без граници", казва Мизия.

Може би и затова тя е всепризната за една от най-експресивните съвременни фадищи. Мизия е от поколението, стоящо между великата Амалия Родригиш и новите фадо звезди като Мариза, Крищина Бранко и Мафалда Арно.

Тя интерпретира традиционно фадо като го облича в съвременна поетична роба, скроена специално за нея. Модерни португалски поети като Вашко Граса Моура, Марио Клаудио, Жозе Сарамаго, Агостина Беша-Луиш, Паоло Жозе Миранда и Жозе Луиш Пейшото са написали творби специално за Мизия, които тя включва в проекта си "Lisboarium" (2008).

Естествено, в него присъства и поезията на Фернандо Пешоа - в завладяващия прочит на обаятелната Мизия.

Ако човек се взре в очите й, ще усети проникновения й, силен и пробождащ поглед – сякаш те залива мъдростта на жена и невинния поглед на малко момиче, сякаш очите се смеят и плачат едновременно. През очите на тази жена човек може да види Лисабон, а с гласа й да го почувства.

Не са много актрисите-певици, които успяват да предаддат силата на своето изкуство така добре. Мизия е една от тях.

Билети за концерта може да намерите на касите на зала "България", НДК, "Дюкян Меломан", супермаркети "Пикадили" и на www.ticketplus.bg.

Посетете специалния сайт за концерта на Мизия, където ще може да видите видео, аудио и фото материали– http://misia.jazz-plus.com и официалния сайт на Мизия http://misia-online.com.

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички