Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Култовият фронтмен на пънкарите The Pogues Шейн МакГауън почина на 65


Култовият фронтмен на пънкарите The Pogues Шейн МакГауън почина на 65

1261

Шейн МакГауън (Shane MacGowan) - автор на песни и вокалист на келтската пънк група The Pogues, почина на 65-годишна възраст след продължително боледуване, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на съпругата му Виктория Мери Кларк.

"Шейн замина, за да бъде с Исус и Мария", написа тя в Instagram.  Музикантът беше хоспитализиран в Дъблин в продължение на няколко месеца, след като в края на 2022 г. беше диагностициран с вирусен енцефалит. Той беше изписан миналата седмица преди предстоящия си рожден ден навръх Коледа

Шейн МакГауън е роден в Англия през 1957 г. в семейството на ирландци, основава The Pogues през 1982 г. Ирландия остава за цял живот център на въображението и копнежите му. Той израства, потопен в ирландската музика, попивана от семейството и съседите, заедно със звуците на рока, тъмнокожите изпълнители в лейбъла "Мотаун", регето и джаза. Първият албум на групата, "Red Roses For Me", е издаден през 1984 г. и включва шумни версии на ирландски народни песни заедно с оригинални композиции, сред които "Boys From The County Hell", "Dark Streets Of London" и "Streams Of Whisky".

МакГауън е автор на много от песните в следващите два албума - "Rum, Sodomy And The Lash" (1985) и "If I Should Fall From Grace With God" (1988), като те варират от разтърсващи песни до балади като "A Pair Of Brown Eyes" и "The Broad Majestic Shannon". Съчетавайки келтски легенди и пиянство, през 80-те години на миналия век групата се превръща в политическия глас на младите ирландски имигранти в Лондон срещу Тачър и цензурата. Колоритната тайфа издава и миниалбум през 1986 г., "Poguetry In Motion" с две от знаковите парчета на МакГауън - "A Rainy Night In Soho" и "The Body Of An American". Бандата The Pogues е известна със своята традиционна музика, смесваща ирландски ритми с енергията на пънка. Най-големият им комерсиален успех е "Fairytale Of New York" - дует между Шейн МакГауън и Кърсти МакКол от 1987 година, който се превръща в коледна класика, обагрена с ирландски фолклор.

С течение на времето изявите на групата стават все по-непостоянни, отчасти поради борбата на МакГауън с алкохола и наркотиците. През 1991 г. той е уволнен от останалите членове на групата. Музикантът свири с нова банда, Shane MacGowan Аnd Тhe Popes, преди да се събере отново с The Pogues през 2001 г. за поредица от концерти и турнета. Шейн е известен и с песните си за ирландския живот и ирландската диаспора.

Той от дълги години се бори със здравословни проблеми и използва инвалидна количка след счупване на таза преди десетилетие. Дълго време той е известен и с развалените си зъби, докато през 2015 г. не получава пълен комплект импланти от зъболекар, който описа процедурата като "Еверест на стоматологията". "Шейн ще бъде запомнен като един от най-великите текстописци в музиката", каза ирландският президент Майкъл Хигинс в изявление. "Песните му бяха перфектно написани стихове", добави той. По случай 60-ия си рожден ден Шейн МакГауън получи награда за цялостно творчество от президента Хигинс. Поводът беше отбелязан с празничен концерт в Националната концертна зала в Дъблин с участието на изпълнители като Боно, Ник Кейв, Шънейд О'Конър и Джони Деп.

"МакГауън беше истински приятел и най-великият автор на песни на своето поколение - заяви Кейв - Много тъжен ден".

Документалният филм "Наздраве за Шейн МакГауън", посветен на епичния ирландски музикант, беше излъчен в афиша на 25-ия "София Филм Фест". 

Снимка: "Ройтерс"
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички