Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

От Куба - с любов: Елиадес Очоа в зала 1 на НДК


От Куба - с любов: Елиадес Очоа в зала 1 на НДК

5786

Елиадес Очоа (Eliades Ochoa) ще пее в зала 1 на НДК.

Шоуто му е на 10 декември, съобщиха организаторите от "Дюкян Меломан".

Визитата на легендарния сонеро е у нас е част от европейската презентация на "Buena Vista Social Club At Carnegie Hall" ("World Circuit"/"Дюкян Меломан"). Вторият албум на митичната формация Буена Виста Соушъл Клъб, чиято световна премиера бе на 13 октомври, е запис от единствения им, напълно разпродаден концерт в "Карнеги Хол" от 1 юли 1998.

Това издание отбелязва и 10-годишнината от наистина историческото музикално събитие. Именно Елиадес Очоа, носител на две награди "Грами", е най-достойният, натоварен с отговорната задача да го представи пред света.
 
"Пред нас ще застане човекът с каубойската шапка от Буена Виста, един истински сонеро от Сантяго де Куба, човекът, който, докато е жив, ще пее прекрасните песни на Ел Ориенте (източната част на Куба) и ще стои здраво стъпил на кубинската музикална традиция, която го вдъхновява, кара го да се усмихва и да обича живота. Пред нас ще излезе е един истински гуахиро – Елиадес Очоа!", отбелязват организаторите.

Той се оглежда във всичките си записи - "Buena Vista Social Club", "Tributo Al Cuarteto Patria", "Sublime Ilusion" или "Estoy Como Nunca".

Музиката на Елиадес е пълна с хумор, омайна мелодия и подканящ ритъм. Сред най-интересните му изпълнения са "Adios Compay Gato" –  весела история за котката, която е виновна, че подгони мишката, която изяде сиренето, което се прави от мляко, което го дава кравата, а пък е вече късно да се дои кравата и затова ще взема да убия котката.

Героинята от "Maria Cristina" все командва горкия Елиадес и не може вече така -  е все е едно, ефектът ще е еднозначен – усмивка!

Елиадес Очоа знае как да накара хората да се влюбят в жизнеутвърждаващата музика на Куба. И го оправи го прави от 7-годишен, когато за първи път хваща на улицата китарата, получавайки първото петаче в шапката. Оттогава все свири и не се разделя със специално модифицираната си китара – запазена марка на Очоа!

Елиадес е роден през 1946 в Соньо Ла Майа, Сантяго де Куба. Оттам започва и артистичният му път. От съвсем малък се учи да свири на китара и трес, а също развива и вокалните си заложби. Професионалната му кариера стартира през 60-е с Куинтето Ориентал и впоследствие със Септето Типико.

През 1978 се присъединява към известния Куартето Патрия, като поема ръководството му от Панчо Кобас и го поддържа в добра форма до ден-днешен.

През 1986 Елиадес записва албума "Chan Chan" с Компай Сегундо и заедно правят дълга концертна обиколка из Латинска Америка, като дори се представят на сцена във Вашингтон.

Истинската известност на музикантите идва през 1997 с легендарния запис "Buena Vista Sociаl Club", спечелил награда "Грами" и продаден в 8 милиона екземпляра. Именно този проект възражда интереса на света към Куба, кара хората да се влюбят в нейната музика и да искат да познават хората, които я правят.

За това спомага и Вим Вендерс с култовия филм "Buena Vista Social Club", съхранил човешките портрети на тези велики музиканти. Елиадес е неизменна част от проекта Буена Виста Соушъл Клъб, където с Компай Сегундо представят музиката на Източна Куба.

На въпроса как е попаднал във великата формация, той отговаря, че просто е допълнил състава със специфичното звучене на Сантяго.

Билети за събитието се продават в Билетен център, НДК, и в системата на www.ticketplus.bg – "Дюкян Меломан", супермаркети "Пикадили" и магазин "Фотосинтезис" в "Скай Сити Център".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички