Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Шедьовърът на Mike Oldfield "Tubular Bells" на 50. Сергей Шишов представя юбилейното му издание в "Картини от една изложба"


Шедьовърът на Mike Oldfield "Tubular Bells" на 50. Сергей Шишов представя юбилейното му издание в "Картини от една изложба"

839

През 1971 година, докато записва в знаменитото студио Abbey Road, китаристът Mike Oldfield започва работа над първия си албум "Tubular Bells" ("Тръбни камбани"), чието първоначално заглавие е "Опус 1".

Най-ранните демоверсии на албума всъщност са направени в апартамента му в лондонския квартал Tottenham, ползвайки обикновен 4-пистов стерео магнетофон за наслагване на записите с различни инструменти, при което с лепенка или картонче е блокирана изтриващата глава. Тогава комплектът инструменти включва китара, електрически орган и прахосмукачката на майка му, която подсилва басовите тембри на гайдата. Mike Oldfield решава сам да записва всички инструменти, той притежава вроден талант да музицира както на струнни, така и на клавишни инструменти и докато е в Abbey Road, намира в склада богат инструментариум, който старателно изследва. Общо са направени близо 2000 наслагвания. В албума Mike за първи път развива идеята си да използва студийна техника, за да създаде квази-симфонична структура на рок музика.

Mike Oldfield: "Тръбни камбани" не бе създаден за една нощ, той е резултат от търсенията ми дотогава през последните две години, когато бях 17-19 годишен. Още на 12 години се записвах вкъщи, като свирех кратки инструментални пиеси на акустична китара. По това време слушах главно симфонии, пиано концерти и си мислех дали мога да направя някаква си моя симфония с инструментите, на които можех да свиря". "Текстурите на "Тръбни камбани" – продължава Mikeсъдържат много рок музика, както и звуци от уличния живот в града, които всъщност са доста близки като усещания. Много бъркотии и много гадни обертонове, със шум от сблъсъци на коли, тряскане на врати, вой на аларми. Този албум пое агресията на улицата, но пое и смирената красота и спокойствието, както и нервният ритъм, зашеметяването, игривата глуповатост".

"Tubular Bells" е издаден на 25 май 1973 г. като Oldfield, тогава на 20 години, свири на 27 инструмента съвместно с група студийни музиканти, 3 хора и церемониалмайстор. Успехът не идва веднага, а чак през март 1974 г., когато заема № 1 в британските музикални класации. Преди това го чуваме във филма "The Exorcist" на режисьора William Friedkin от 1973 г., с който предизвиква огромен интерес и това води до издаването на сингъл с тираж от 16 милиона екземпляра.

Днес албумът регистрира впечатляващи продажби над 2,7 милиона в Обединеното кралство и около 15 милиона в цял свят, отличен е с наградата "Грами" за най-добра инструментална композиция, нарежда се сред основоположниците на течението "ню ейдж" – "нова ера", както и на ambient house music.  

50-годишнината на "Tubular Bells" е отбелязана със специално издание от 26 май 2023 г. в различни комбинации на компактдискове, блу рей и винилови плочи. То включва ремастерирана версия на оригиналния албум, заедно с няколко познати ни композиции, и има една нова 8-минутна пиеса, "Tubular Bells 4 Intro" ("Въведение в Tubular Bells 4").

В текста за обложката на това издание Mike Oldfield заявява: "Слушайки отново музикалните излияния на обхванатия тогава от гняв тийнейджър, ми е трудно да повярвам, че това всъщност съм аз преди 50 години. Музиката не звучи толкова напрегнато, но само аз си знам годините на работа и стрес, през които създадох "Tubular Bells". Всичко беше на живо, имахме право само на един запис, без втори шанс или студийни трикове, с каквито  сме свикнали днес. Не съм си и помислял, когато правех "Tubular Bells", че някой някога ще го чуе, камо ли да го чествам пет десетилетия по-късно".

Сергей Шишов ще представи "Tubular Bells – 50th anniversary edition" ("Тръбни камбани – 50-годишно юбилейно издание") в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 18 ноември, след новините от 22.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички