Tony Bennett и Lady Gaga продават любов в ефира на "Картини от една изложба"


Tony Bennett и Lady Gaga продават любов в ефира на "Картини от една изложба"

1308

Американският композитор и автор на песни Cole Porter е сред предпочитаните от цяла плеяда певци и инструменталисти - от Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Oscar Peterson и Stephane Grappelli през Judy Garland, Dionne Warwick, Diana Krall и Natalie Cole до U2, Alanis Morissette, Sheryl Crow, Annie Lennox и Elvis Costello, без да споменаваме всички знаменитости. Виждаме го и като персонаж във филма "Midnight In Paris" ("Полунощ в Париж") на Woody Allen от 2011 година.  

Много от песните на Cole Porter впечатляват със своите остроумни текстове и стават стандарти, а неговите партитури се ползват със завиден успех както на Broadway, така и в киното, такива са "Night Аnd Day", "Begin The Beguine", "I Get A Kick Out Of You", "Well, Did You Evah!", "I've Got You Under My Skin", "My Heart Belongs To Daddy" и "You're The Top".

Cole има любопитен житейски път. Роден е в богато семейство в Индиана, но се противопоставя на желанието на дядо си да практикува право и приема музиката като свое призвание. Получава класическо музикално образование и е привлечен от музикалния театър. Успехът идва при него през 20-те години на миналия век, а към средата на 30-те години вече е един от основните автори на песни за Broadway. За разлика от други успешни бродуейски композитори, Porter пише не само текстовете, но и музиката за своите песни. След тежък инцидент при езда през 1937 г. Porter става инвалид, изпитва постоянни болки, но продължава да работи. Така през 1948 г. той се завръща триумфално с най-успешния си мюзикъл "Kiss Me, Kate" ("Целуни ме, Кейт") и печели първата награда "Тони" за най-добър мюзикъл.

Всичко това вдъхновява певците Tony Bennett и Lady Gaga, които решават да му посветят своя втори студиен албум, съставен само от песни на Cole Porter, ето неговата предистория.

Tony Bennett и Lady Gaga се запознават през 2011 г. на гала представление на Фондация "Робин Худ" в Ню Йорк. Не след дълго Bennett предлага на Lady Gaga да направи дует с него за албума му "Duets II", и те записват песента "The Lady Is A Tramp". На двамата им харесва съвместната работа и когато на следващата година Lady Gaga се обажда, за да направят няколко джаз песни, пристъпват към записите. В резултат албумът "Cheek To Cheek" ("Буза до буза") се появява през септември 2014 г. и веднага дебютира на върха на меродавната класация за албуми US Billboard 200, като печели на следващата година наградата "Грами".

Lady Gaga споделя: "Tony ми се обади веднага след като "Cheek To Cheek" излезе и стана № 1. Той ми каза: "Искам да направя нов албум с теб, ще бъде само с песни на Cole Porter". И веднага реших, че това е брилянтна идея. Tony ми даде вдъхновение и ми позволи отново бъда с него в студиото. Напомни ми, че е на 95 години, но аз виждам младо момче всеки път, когато пея с него. Прави толкова освобождаващо изживяването да има две души, които пеят заедно".

Студийните записи се провеждат в знаменитото Electric Lady Studios в Ню Йорк с участието на 81 музиканти между 2018 г. и началото на 2020 г., като в музикално отношение песните са базирани на оркестровия джаз от 1940-те и 1950-те години и е търсена атмосферата на ретро нощен клуб. След като материалът е готов, Tony Bennett и Lady Gaga преглеждат отново всички песни, за да изберат заглавието на албума и решават да го кръстят на песента "Love For Sale" ("Любов за продан"), която е любимата както на Bennett, така и на автора ѝ Porter.

След издаването си "Love For Sale" печели през 2022 г. две отличия "Грами" - за най-добър традиционен вокален поп албум и за най-добър инженерно направен албум в раздела за некласическа музика.  

Сергей Шишов ще го представи в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР след новините от 21.00 ч. тази събота, 17 септември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички