Барабанистът на The Stranglers Джет Блек почина на 84


Барабанистът на The Stranglers Джет Блек почина на 84

1669

84-годишният Джет Блек (Jet Black), чието истинско име е Брайън Джон Дъфи, почина на 6 декември след продължително заболяване, съобщи източник от обкръжението му, цитиран от официалния сайт на легендарната банда The Stranglers (Дъ Стренглърс).

Причината за смъртта на барабаниста и съосновател на знаменитата английска пънк дружина, не се посочва.

Отбелязва се, че напоследък музикантът е живял в селска къща в Северен Уелс със семейството и приятелите си, тъй като здравословното му състояние ставало все по-изтощително. Барабанистът участва в концертите на групата, след което спира да се изявява на сцената поради респираторни проблеми, които има още от малък. Поради нарушения в сърдечния ритъм, през 2007 г.той се оттегли за 18 месеца от състава, припомня loudersound.com. През 2012 г. бе принуден да прекрати участието си в турнето във Великобритания заради нови здравословни проблеми, а три години по-късно обяви окончателното си оттегляне от концертната сцена. Все пак, през 2016 г. Блек се включи в празничната серия концерти за 40-ата годишнина от излизането на албума "Black And White".

Блек е един от основателите на The Stranglers през 1974 г. Той идва в света на рока от бизнеса - в началото на 70-те години бъдещият дръмър създава една от първите частни пивоварни на Острова. Освен това притежаваше магазин за сладолед. Започва музикалната си кариера с няколко джаз групи още през 60-те. Свири във всички албуми на The Stranglers  от "Rattus Norvegicus" (1977) до "Giant" (2016).  

The Stranglers, известни с характерното си чувство за черен хумор, се смятат за едни от основоположниците на пънка. Те продължават да се радват на култов статус и сред феновете, и сред музикалните критици и днес. Последният им дългосвирещ запис "Dark Matters" излезе през 2021 г. и дебютира на 4-та позиция в чарта за албуми на Албиона, като се изкачи до второто място. Така изданието  - първото, записано без Джет Блек, се превърна в проекта на пънкарите с най-висока позиция в тази класация след тавата им "Feline" (1983).

"Dark Matters" беше определен за албум на годината от Vive Le Rock Magazine.    
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички