"Грами" 2022 - победителите. А сред тях и българката Пенка Кунева


"Грами" 2022 - победителите. А сред тях и българката Пенка Кунева

2306

"Запълнете мълчанието с вашата музика. Запълнете го сега, за да разкажете нашата история", призова украинският президент Володимир Зеленски в изненадващо изявление по време на 64-ата церемония по връчването на най-престижните музикални награди – "Грами", която се състоя в MGM Grand Garden Arena, Лас Вегас, онази вечер.

Джон Батист (на снимката) , дуото Силк соник (Бруно Марс и Андерсън Паак) и Оливия Родриго си тръгнаха с четирите най-важни отличия. А ние може да се гордеем, че с едно от престижните грамофончета беше призирана и  българката Пенка Кунева., която участва с авторски композиции в кинохитовете "Матрицата" и “Карибски пирати".  Албумът "Women Warriors: The Voices Of Change" ("Жени воини: Гласовете на промяната") с музика на нашата композиторка Пенка Кунева, която спечели в категорията "Classical Compendium" ("Класическа колекция"). Дискът е посветен на 60 активистки - между които децата Малала и Грета Тунберг, които са се борили за правата и свободите на жените по света. Кунева е втората, номинирана за "Грами", и първата, която я получава за музиката си. Преди нея с номинация през 2014 г. е Добринка Табакова, която от години живее в Лондон.

Джон Батист отвя свирепата конкуренция и отнесе цели пет грамофончета, включително водещия приз "Албум на годината" за "We Are", вдъхновен от движението "Животът на чернокожите има значение". Останалите отличия на афроамериканеца, който водеше по номинации, са за най-добро музикално видео за "Freedom" - ярък трибют за Ню Орлийнс, и награда за композицията и аранжимента на песните за анимацията "За душата" на "Пиксар". Това е своеобразен триумф за джаз и ар-ен-би артиста, който до момента е с по-малко световно признание от колегите си поп звезди, пишат световните агенции. Любопитен факт е, че Батист е бендлидер в късното шоу на Стивън Колбер. "Дълбоко убеден съм, че няма най-добър изпълнител, най-добър музикант, най-добър танцьор, най-добър актьор. Творчеството е субективно и докосва хората в момент от живота им, в който имат най-голяма нужда от него", каза 35-годишният виртуозен музикант, когато излезе на сцената, за да си получи наградата".

Силк соник спечели другите две водещи награди - за песен и запис на годината ("Leave The Door Open", вдъхновен от 70-те години на миналия век). Бруно Марс и Андерсън Паак изпълниха песента на откриването на церемонията и се завърнаха минути по-късно, за да приемат трофея си. "Заради вас, хора, аз и Анди ще пеем тази песен завинаги", каза Марс.

19-годишната тийн сензация Оливия Родриго, която се прочу със сърцераздирателната балада "Drivers License" от дебютния си албум “Sour " , беше номинирана в седем категории, между които за запис, песен, албум на годината и най-добър нов изпълнител, си тръгна с три отличия. Тя успя да завоюва водещия приз за най-добър нов изпълнител и наградите за най-добър поп албум и най-добро поп изпълнение. "Kiss Me More" на Doja Cat feat. SZA надви конкуренцията в графата за най-добро поп изпълнение на дуо/група.  Лейди Гага и Тони Бенет бяха удостоени за "Love For Sale", който доминира в категориите "Най-добър традиционен поп албум" и "Най-добре аранжиран албум".

H.E.R. отнесе приз за най-добро ар-ен-би изпълнение ("Fight For You"). Наградата за най-добра рап песен грабнаха Кание Уест и Джей-Зи ("Jail"), а за най-добър рап стана "Call Me If You Get Lost" на Тайлър Дъ Криейтър.

Прог-институцията Дрийм Тиътър отнесе "Грами" за най-добро метъл изпълнение. Наградата бе присъдена на американската група за песента "The Alien" от последния им студиен "A View From The Top of The World". Бандата, която очакваме в България през май, успя да надбяга по трасето Дефтоунс, Годжира, Мастодон и Роб Зомби. "Това е лудост! Тази награда е за всички наши фенове по света - обичаме ви!", написаха музикантите в социалните платформи. Три статуетки бяха присъдени на Фу Файтърс - за най-добро рок изпълнение ("Making A Fire"), най-добра рок песен ("Waiting On A War") и най-добър рок албум ("Medicine At Midnight"). Барабанистът на бандата Тейлър Хоукинс почина на 50-годишна възраст на 25 март. 

Сред  изпълнителите, които представиха на живо песните си, бяха Джон Леджънд Оливия Родриго, Лил Нас X, Джак Харлоу, Бранди Карлайл, Джон Батист и Силк соник. които откриха галата.

Изненадата на вечерта беше появата на Володимир Зеленски. Той  отправи видеообръщение към публиката. "Кое е по-противоположно на музиката? Тишината на разрушените градове и убитите хора Нашите музиканти носят бронежилетки, вместо смокинги. Те пеят на ранените в болници, дори на тези, които не могат да ги чуят. Но музиката така или иначе ще си пробие път - заяви украинският президент в предварително записано послание, излъчено на видеостената -  Запълнете тишината с вашата музика. Запълнете я сега, за да разкажете нашата история. Кажете истината за войната във вашите социални мрежи, по телевизията, подкрепете ни както можете, но не стойте безмълвни. И след това ще настане мир в нашите градове“, призова украинският лидер преди изпълнението на Джон Леджънд на песента "Free". Към него се присъединиха украинската певица Мика Нютън, музикантката Сузана Иглидан и поетесата Люба Якимчук. Появата на Зеленски в най-важната музикална вечер в САЩ идва в момент, когато световното възмущение от обвиненията за руски военни престъпления в Украйна се засилва с откриването на масови гробове и трупове в районите край Киев. Президентът директно обвини лидерите в Москва за “изтезанията и убийствата на цивилни граждани". "Кажете истината за войната в социалните мрежи, по телевизията. Подкрепете ни по всякакъв начин - по всякакъв, но не и с мълчание. Заради всички наши градове, които войната разрушава - Чернигов, Харков, Волноваха, Мариупол и други. Те вече са легенди, но мечтаят да са живи и свободни. Свободни като вас - на сцената на "Грами".

Пенка Кунева работи в Холивуд като композитор и оркестратор повече от 20 години и е сред малкото жени в тази сфера там. "Моите части са за стендинг вокс. Музиката ми е драматична, тонална, наистина звучи класически, но има много модерно влияние. Филмова музика, която разказва истории", сподели българката преди първото концертно представяне на албума в ефира на БНР. Завършила е Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София с пиано и Националната музикална академия с теория. От 1990 година е в САЩ, а през 1997 г. започва кариера в Холивуд. Създателка е на музиката към култови видеоигри, сред които "League of Legends", "Prince Оf Persia" и "The Mummy", както и към филмите "Ага", "Среща" и "Шепот на Дявола". Творчеството ѝ е описвано от световни медии като Billboard, NPR и Forbes като "фантастично" и "сияйно".

Наградите "Грами" обикновено е гала, на която модните правила не важат. Най-голямата вечер на музикалния бранш може да се похвали с парад от рисковани рокли,  насмешливи тоалети и всякакви ексцентрични приумици. Странният дух на събитието създава трепетно вълнение, но гостите тази година сякаш бяха нетърпеливи да се противопоставят на очакванията. Звездите, които се спуснаха в емблематичното казино MGM Grand в Лас Вегас, прегърнаха темата "Вегас", под която се проведе вечерта.

Шоуто беше излъчено на живо по телевизия Си Би Ес и в стрийминг платформата "Парамаунт плюс". Водещ беше комикът Тревър Ноа. Церемонията за водещите отличия в света на музиката трябваше да се проведе през януари, но беше отложена заради увеличаването на случаите на заразени с COVID-19. Шоуто освен това беше преместено от Лос Анджелис в Лас Вегас. Звездите преминаха по червения килим, а хиляди зрители препълниха залата за разлика от миналата година, когато събитието беше на открито пред малобройна публика.

В гласуването, определящо носителите на статуетките, право на глас имат близо 11 хиляди членове на Американската национална звукозаписна академия.

Триумфантите в най-важните категории:

Запис на годината: "Leave The Door Open" на Silk Sonic;

Албум на годината: "We Are" на Джон Батист;

Песен на годината: "Leave The Door Open" на Silk Sonic;

Най-добър нов изпълнител: Оливия Родриго;

Най-добро солово поп изпълнение: "drivers license" на Оливия Родриго;

Най-добро поп изпълнение на група (дует): "Kiss Me More" на Doja Cat и SZA;

Най-добър традиционен поп албум: "Love For Sale" на Лейди Гага и Тони Бенет;

Най-добър поп албум: "Sour" на Оливия Родриго;

Най-добрa рок песен: "Waiting On A War" на Фу Файтърс;

Най-добър рок албум: "Medicine At Midnight" на Фуу Файтърс;

Най-добро рок изпълнение: "Making A Fire" на Foo Fighters;

Най-добро метъл изпълнение: "The Alien" на Дрийм Тиътър;

Най-добро ар-ен-би изпълнение: "Pick Up Your Feelings" на Джазмин Съливан;

Най-добра ар-ен- би песен: "Leave The Door Open" на Силк соник;

Най-добър ар-ен-би албум: Heaux Tales на на Джазмин Съливан;

Най-добро рап изпълнение: "Family Ties" на Бейби Кийм и Кендрик Ламар;

Най-добра рап песен: "Jail" на Кание Уест;

Най-добър рап албум: "Call Me If You Get Lost" на Tyler, The Creator;

Най-добро кънтри солово изпълнение:  "You Should Probably Leave" на Крис Стейпълтън;

Най-добро кънтри изпълнение на дуо/група: "Younger Me" на Brothers Osborne;

Най-добра кънтри песен: "Cold" на Крис Стейпълтън;

Най-добър кънтри албум: "Starting Over" на Крис Стейпълтън;

Най-добър алтернативен албум: "Daddy's Home" на St. Vincent;

Най-добър латино поп албум: “Mendó " на Алекс Куба.  

Вижте пълния списък с победители ТУК  

Снимка: БГНЕС
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички