Кукерите на Бalkansky в Картини от една изложба


Кукерите на Бalkansky в Картини от една изложба

7142

"Кукер" - проектът на Бalkansky, ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21 часа довечера.

Иво Христов и Иван Шопов се срещат през 2005 и скоро разбират, че говорят на един език. Това е началото на проекта Бalkansky, който след година и половина работа върху 30 композиции стига до албума "Кукер". Луксозното издание се появя по случай 10-годишнината на "Кукер Мюзик".

Отправна точка на творческия процес е писателят Николай Райнов и неговият "Кръст" от 1939: "Мълчанието се раздра. Камбаните забиха – много камбани: медни, сребърни, златни. Камбани весели, ликуващи, пеещи. Камбаните на цялата земя. Камбаните на цял свят. Камбаните на звездите", припомня водещият Сергей Шишов.

А защо кукери – защото те са българските карнавални фигури, които танцуват със звънци на пояса по улиците, за да изгонят злите сили или да донесат плодородие и здраве.

В записите участват Теодосий Спасов, Пейо Пеев, Влада Томова (изпълнява една от възловите песни - "Пуста младост") и Деница Серафимова.

Албумът бе представен в публичното пространство с фотоизложба на Иво Христов миналата година (част от неговите произведения са притурени в самия диск); сетне Куух и Теодосий събудиха духа му на живо в не един или два концерта. "Дискът е просто венецът на идеята, в основата на която хора камбани и хора-звънци изпяват модерно традицията”, обяснява Иво Христов, идеен двигател и визуална концепция на Нова Генерация и Тибетски сърца, издател на Ева квартет и Сестри Аджови, някогашен издател на Иво Папазов, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, но преди всичко несломима арт личност, която вече толкова години е опъната на евтиния шоубизнес у нас без защитата на какъвто и да спонсор.

Кой обаче е Бalkansky? (А може би Бalkan-sky?) Това е Иван Шопов – прочут като DJ Куух - някога в Порно ВРМ, като Дръм Кид и от поредица умопомрачителни електронни сетове в организираните от Н.M.S.U. фестивали (Drum’ N Jazz например), иначе - одарен художник-график.

Тук той е дал глътка въздух на дръм-ен-бейса, техното и дъб-степа, а глези сетивата с авангардни електронни експерименти.

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички