Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Кумм! Рок енергия от Клуж, рожденик от София


Кумм! Рок енергия от Клуж, рожденик от София

5102

Румънската алтърнатив рок формация Кумм (Kumm) гостува на Остава в столичния клуб "Бекстейдж" снощи.

Каталин Мокан (вокали и китара), Еуген Нутеску (китара, вокали), Йордаче (саксофони), Андраш Ковач (пиано и синтезатори), Сорин Ерхан (бас) и Доминик Черго (барабани, глокеншпил) свириха около час пред публика, която в началото ги гледаше с любопитство и леко подозрение, но към края направи всичко възможно да ги изкара на втори бис (последното за жалост не беше възможно, тъй като румънците - противно на очакванията, бяха първи в програмата за вечерта).

Кумм изненадаха българската публика с разнообразие от стилове - от брит рок - през лирични отклонения ала Морфин, до смазващо тежки психеделии. В тях над барабанния тътен изплуваше истеричният звук на блус хармоника.

Каталин Мокан и Еуген Нутеско се редуваха пред микрофона и на китарата. Това като че ли беше основната причина за разликата в звученето на парчетата - Каталин го избиваше повече на брит рок и ска, а парчетата, в които Еуген пееше, бяха по-тежки и бая по-психарски (и честно казано по-яки) . Йордаче също сменяше два саксофона - сопрано и алт, които ни носеха в съвсем различни посоки - между леката игрива гавра и дълбокия азиатски вайб. Хармониката, която се оказа главен герой в гига на Кумм, се въртеше между двамата вокали и саксофониста.

Румънците започнаха гига си леко и спокойно, като с нищо не напомняха на впечатленията ми от Sziget. Но едва започнали третото парче, се развилняха по сцената, а Доминик Черго подхвана барабаните с такъв бяс, че почти уплаши неподготвените фенове на Остава.

От този момент нататък лудницата набра пълна скорост: парчетата се зареяха в тежки и красиви импровизации, Еуген успя да скъса колана на китарата си, и го захапа със зъби, за да продължи с оплетените си сола. Каталин пък на няколко пъти слизаше да попее между публиката, саксофоните разказваха още и още, а басите отиваха все по на изток и във все по-диви територии. За около час Кумм от абсолютно непознати се превърнаха в банда, която публиката държи да изкара на втори бис.

След тях празникът продължи в мазето на Музикалния театър продължи. Китаристът на Остава - Жоро, имаше рожден ден, и по случая смело се разпя. Нашите зарадваха феновете си с любими стари и нови парчета, и добре познато енергично сценично поведение.

Ако всичко това ви звучи привлекателно, имате и втори шанс - Кумм и Остава свирят тази вечер в "Петното" - за радост на пловдивската публика и някои по-мобилни софиянци.  Снимки от концерта на Кумм и Остава.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички