"We Are" като филм с Jon Batiste, Сергей Шишов ще го излъчи в "Картини от една изложба"


"We Are" като филм с Jon Batiste, Сергей Шишов ще го излъчи в "Картини от една изложба"

1143

В първото издание на "Картини от една изложба" за Новата година традиционният водещ на меломанското предаване Сергей Шишов ще представи проект, отличен с 5 награди "Грами" през 2022 година, включително за най-добър албум, отразил проблемите на съвременния свят ярко и завладяващо.  

Певец, композитор, мултиинструменталист и диригент, джазменът Jon Batiste е познат от участията му със Stevie Wonder, Prince, Willie Nelson, Lenny Kravitz, Ed Sheeran, Mavis Staples и т.н. Роден в Ню Орлиънс, Jon свири на перкусии в семейния оркестър още на 8 години. Преминава на пиано на 12 години и оттогава усвоява доста инструменти – може да го чуем да свири на дузина от тях в албума "We Are" ("Ние сме"). След като се премества в Ню Йорк на 17 години, става възпитаник на реномираното музикално училище Juilliard, изгражда репутацията на изтъкнат джаз пианист, диригент на биг бенд, но и активист за граждански права. Виждаме го през 2020 г. да води протестите в Ню Йорк след убийствата на George Floyd и Breonna Taylor. Тогава организира над 5 000 души с приблизително 50 саксофона, 10 туби и над 100 тромпета да изпълняват песни за гражданските права като "We Shall Overcome" и класики от Ню Орлиънс, сред които "Down By The Riverside".

"Протестната музика в наше време трябва да изглежда и да се усеща по-различно, отколкото в миналото. Музиката е нещо, което говори на подсъзнателно ниво и изважда чувствата на повърхността по начин, който мисля, че нищо друго не може. Това е универсален език – казва Jon Batiste. – Често пъти чувствам, че артистите, прилагащи някакъв вид социален натиск, са голяма част от това, което кара нещата да се променят по отношение на политиката и по отношение на възприятието на хората. Казваме, че всичко е въпрос на любов, радост и общност, но част от това да запазиш тези неща непокътнати е, че истината трябва да е там. Не можете да имате любов, радост и общност, ако хората не казват истината и не се изправят пред истината.

Същевременно в албума представям освен социалните въпроси, така и спомените си от детството и юношеските ми години в Ню Орлиънс, загубата на невинността, а също и проблемите в по-зряла възраст като студент в Juilliard и след това. Когато си млад и имаш огън, разбираш кой си и как виждаш света около теб. И хората ти дават съвети, и ти чуваш всички тези неща за миналото. Опитваш се да отчетеш всичко това, и тогава изведнъж ставаш възрастен".

Началото на албума "We Are" е в гримьорната на шоуто на Ed Sullivan, следва шестдневна звукозаписна сесия, която завършва осем месеца по-късно. Тогава Jon  получава видение да включи дядо си в записите, както и племенниците си, а също маршируващия оркестър на гимназията St. Augustine в Ню Орлиънс, която я е завършил. В този албум той тръгва от джаза и госпъла на родния си град, за да представи 400 години от историята на афроамериканската музика.

"Много музиканти, родени в Ню Орлиънс – продължава Jon Batiste – показаха на света как може да се прави музика по различни начини – независимо дали става въпрос за Louis Armstrong, Jelly Roll Morton или Sidney Bechet – в ранните години началото на черната музика, началото на джаза, бе и начало на формиращата се американска култура. И така стигате до наши дни, и си мисля, че с албума "We Are" представям тази линия, като показвам на хората по света, че жанровете не съществуват. Няма такова нещо. Това е само музика. Имаме  музиканти, които създават музика въз основа на формули за жанр, което е лудост за мен, защото смятам, че изкуството трябва да бъде свободно и вдъхновено от каквото и да било. Този албум може би е първият път, когато хората получават шанс да изпитат това от мен. Защото жанрът донякъде ограничава хората и ги маргинализира. Идеята за синтезиране на всички неща, които харесвам, в съвременен безжанров албум, е нещо, което винаги ме е интересувало, и този път ми се стори подходящото време да го направя. Мисля, че това беше чудесна възможност джаз музиката да навлезе в общественото съзнание по нов начин. "We Are" е като филм, предназначен е да бъде слушан така, и го подредих да бъде цикличен",  завършва Jon Batiste.

По този начин почти всичко, което отразява афроамериканската култура към 2021 година, може да бъде чуто в този албум под формата на джаз, ар-ен-би, рап, соул, фънк, хип-хоп и поп, смесено в нещо изцяло ново. В него откриваме фрагменти от убедеността на Marvin Gaye, завладяващия оптимизъм на Stevie Wonder, иконоборството на джаз пианиста Thelonious Monk и дързостта на рапъра Mannie Fresh. Jon Batiste  е автор или съавтор на почти всички песни в албума, свири на клавишни инструменти, пиано, струнни инструменти, бас китара, мелотрон и т.н., а дори и на електронната екзотика Теремин. Освен това е поканил за участие впечатляващ брой музиканти, сред които Mavis Staples, Quincy Jones, Zadie Smith, PJ Morton и Trombone Shorty, а особено ценно за него е съдействието на Stevie Wonder.  

Албумът "We Are" ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 7 януари, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички