Новата вълна на траш метъла приижда: първият десант на Chemicide в България, съпорт - нашите Threat и Deception
Ясен Зердев с дебютен албум, премиерата е в клуб Singles
"Ергенът" Евгени Генчев с първи концерт в България, ще представи избраницата си Валерия в пловдивския античен театър
Fyeld откриват за италианците Obscura Qalma в София
Pantera започват европейското си турне от София, нашите Odd Crew и Black Tooth от Турция ще забият преди хедлайнърите този петък
Dubioza Kolektiv вилняха в София
Една от най-важните групи в неофолк жанра – Rome, с концерт в София
Gogin с дебютен албум, представя "Fix" на живо в Koncept Space на 25 май
YaMi събират класически музиканти и най-добрите български MC-та на една сцена
Spike – Bulgarian Music Showcase отново е в Пловдив и тази година. Над 220 участници пристигат в града между 25 и 27 май
Rediscovered - Love Songs от Крис Норман на концертите му нас
Анимационерите са българският гост на концерта на Fun Lovin‘ Criminals в София.Come Find Yourself

"Аз съм Пирин": 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов честваме с концерт в Музикалния театър


"Аз съм Пирин": 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов честваме с концерт в Музикалния театър

1288

Ансамбъл Пирин с участието на Северняшки ансамбъл Иван ВълевПлевен, АМТИ Проф. Асен Диамандиев Пловдив и Националното училище за танцово изкуство ще отбележат 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов в столичния Музикален театър на 28 март.

Големият концерт- спектакъл се нарича "Аз съм Пирин".

На 28 март се навършват 90 години от рождението на професор Кирил Стефанов – един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и по света. В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор, проявена в много голям мащаб в ансамбъл Пирин, където работи като главен художествен ръководител и диригент в продължение на почти половин век, той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа.

Под ръководството на проф. Кирил Стефанов ансамбъл Пирин е реализирал над 6 000 концертни изяви в повече от 55 държави във всички континенти на света пред публика, надвишаваща 6 500 000 зрители и слушатели. Над 100 издания са отбелязали художествените изяви на ансамбъла и възторжените отзиви идват от цял свят – Америка, Англия, Италия, Германия, Русия, Ливан, Япония, Индия, Тунис и други.

Кирил Стефанов е роден в Благоевград. От малък свири на цигулка, завършва с отличие хорово дирижиране в Софийската държавна консерватория, учи композиция и хармония, оркестрация и музикални форми, народна музика при проф. Марин Големинов, проф. Парашкев Хаджиев, проф. Димитър Сагаев, проф. Стоян Джуджев – едни от най-големите имена на българската музикална култура. От 1956 година е главен художествен ръководител и диригент на държавния ансамбъл Пирин, с чието изкуство получава широка известност. 20 години преподава хорово дирижиране в Югозападиня университет "Неофит Рилски".

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми – от големите сюити върху народни мотиви – за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор, а неговите инструментални композиции "Игра", "Средногорски", "Песен и танц" и песните "Катерино моме", "Море, аресах си", "Вила се  ѝ  гора", "Алтън Маро", "Тръгна мома за вода", "Я ти постилам шарени черги", "Мори айда, айда" и много други, са актуални и до днес.

Участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл Пирин във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие "Мистерията на българските гласове", който е отличен с високата международна награда "Грами" през 1991 година. Освен това дискографията с произведения на Стефанов включва 12 дългосвирещи плочи, издадени от "Балкантон", 15 аудиокасети с образци на българската фолклорна изразност (обработка и музика), 5 компактдиска, множество печатни издания с песни на фолклорна основа, 5 от които самостоятелни с негови произведения, съдържащи над 200 песни за хор, солисти и оркестър, както и студии и цветни помагала в областта на диригентското майсторство.

Проф. Кирил Стефанов освен композитор, диригент, режисьор и педагог е и един от най-сериозните застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето  ѝ в комбинация със съвременно изкуство.

Билети – на касата в Музикалния театър и eventim.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Нина Николина - "Jazz & Traditions Vol.2"

Видео


Албуми


Нина Николина - "Jazz & Traditions Vol.2"

Албумът "Jazz & Traditions Vol.2" на Нина Николина, съдържащ 9 композиции, които съчетават мотиви от различни...

Най-четени новини


виж всички