Бард-рок time: в очакване на Борис Гребенщиков в София. Наздраве от Плешивото куче за ЧРД на Лешек Цихонски и Матиас Рейм


Бард-рок time: в очакване на Борис Гребенщиков в София. Наздраве от Плешивото куче за ЧРД на Лешек Цихонски и Матиас Рейм

2408

• Честит рожден ден на бащата на руския рок Борис Гребенщиков. На прага на своята 70-годишнина и юбилей половин век на сцена, кумирът на няколко поколения и гуру за интелигенцията продължава активната си концертна дейност по цял свят с различни програми, представяйки най-доброто от своите над 50 албума - 25 от които на Аквариум, и с различни като формат проекти, наспоред мястото, случая и общността.

- Фронтменът, композитор и текстописец на легендарната руска група Аквариум, който е още поет, писател и фотограф, пристига за гастрол в София. Изявата му е обявена в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" на 27 януари.

- Всичко за новия албум на Аквариум "Дом всех святых" и звездните гости в него. С кои музиканти очакваме първата съветска международна рок звезда у нас.  

- Как живее и твори БГ (абревиатура от Борис Гребенщиков) в Лондон, където е с екип от международни музиканти и изнася концерти само извън Русия. Част от набраните средства отиват в помощ на пострадалите в Украйна. Както е известно, ветеранът се обяви против нахлуването на Русия в Украйна още в първите часове на инвазията с думите: "Тази война е безумието и срамът на Русия". Eстествено, той тутакси попадна в т.н. списък на "чуждестранни агенти" и беше обвинен от руските власти в политическа активност в полза на Украйна, както и за финансиране от тази държава.

"Асса", филмът на Сергей Соловьов със саундтрака на Борис Гребенщиков (на снимката) като културно-политически феномен. Миналия юни, в 250 избрани руски кина се състоя премиерата на реставрираната версия на трилогията "Асса" по повод на 60-годишнината от рождението на Виктор Цой , филмът на Сергей Соловьов, който беше нареден от музикалната библия "Ролинг Стоун" в Топ 20 на класацията "Най-добрите музиканти в голямото кино". Заснетият на лента мастер беше покадрово възстановен в лабораториите на "Мосфильм" и възроден във формат 4K — в точните цветове и звуци, за които някога мечтаеха създателите на продукцията. Трябва да отдадем значимото и на режисьора и сценариста на трилогията "Асса"  Сергей Соловьов, който е още виден продуцент народен артист на Русия. Според критиката, важна роля за забележителното му начало в седмото изкуство изиграва факта, че основен обект на внимание в творчеството му е "нежната възраст" от 12 до 25 години. Музикалният компонент в неговите филми го превърна в мастита част от съветската рок сцена. Сърдечен удар отнесе киноса миналата година.

•  Матиас Рейм (Matthias Reim), сред ярките лица на германската популярна музика и в частност на така наречения "шлагер", на 65. Как ще звучи новият му диск? Отговаря: "Дали получения резултат ще наречете "шлагер" или - както аз често го определям "поп-шлагер" или "рок-шлагер", за мен това няма абсолютно никакво значение".

• "Voodoo Child": Полският вокалист, китарист, композитор, аранжор, бендлидер и основател на прочутия Thanks Jimi Festival във Вроцлав - Лешек Цихонски, с трибют на Джими Хендрикс в навечерието на рождения му ден. Ако беше жив, на 27 ноември Мистър Китара щеше да навърши 80. Днес музиката на Джеймс Маршал Хендрикс е по-жива от всякога.

"Плешивото куче" се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Снимка: Фейсбук 
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички