Брус Спрингстийн е най-високоплатеният музикант на 2021 г., Дрейк - най-популярният


Брус Спрингстийн е най-високоплатеният музикант на 2021 г., Дрейк - най-популярният

1346

Брус Спрингстийн беше обявен за най-високоплатения музикант на 2021 година.

Според списание "Ролинг Стоун" Боса е спечелил 590 милиона долара миналата година, повечето от които от значителни продажби на своя музикален каталог. Сделката на Спрингстийн със Sony Music, оценена на 550 милиона долара, отбеляза най-голямата продажба на музиканта досега. Компанията придоби собственост върху целия каталог на знаменития музикант, който включва 20 студийни албума, 300 песни, седем EP-та, 23 записа на живо и други.

В резултат на сделката Sony придоби правата над цялото творчество легендарния рокаджия. Носителят на 20 награди "Грами" е генерирал приходи от около 15 млн. долара през миналата година. Новината дойде след като подобен контракт беше сключен за музиката на Боб Дилън, Блонди и Дейвид Боуи. Warner Music придоби правата над музиката на Боуи през септември, а Боб Дилън продаде каталог от над 600 песни на Universal Music Group. Роб Стрингър, изпълнителен директор на Sony Music, посочи, че компанията е похарчила 1.4 млрд. долара за придобивания през последните 6 месеца. Тази сума включва многомилионна сделка за придобиването на правата над музиката на американския изпълнител, композитор и текстописец Пол Саймън. Сделката за музиката на Спрингстийн е най-скъпата досега.

След Брус Спрингстийн е рапърът, продуцент и бизнесмен Джей-Зи, който е спечелил 470 милиона долара. Повечето от приходите му идват от продажбата на музикалната услуга TIDAL за 302 милиона долара на бившия собственик на Twitter Джак Дорси. Преди това хип-хопърът купи тази стрийминг услуга за 56 милиона долара, припомня NME.

Междувременно chartdata.org обяви канадския рапър, автор на песни, актьор и предприемач Дрейк за най-популярния музикант на 2021 година. Класацията беше публикувана в профила на специализирания сайт в Twitter.

Тя е базирана на данни, свързани с популярни стрийминг услуги. Според тях песните на Дрейк са били възпроизвеждани 8,6 милиарда пъти в стрийминг платформи. Всяко едно  от 131 слушани парчета в платформите е именно на родения в Торонто изпълнител.

Миналата година Обри Дрейк Греъм (Aubrey Drake Graham), както е рожденото му име, беше обявен за музикален изпълнител на десетилетието от Billboard. Списанието отбеляза, че след студийния албум "Thank Me Later" (2010). всички записи на Дрейк са начело на Billboard 200. Отделни композиции на рапъра са на водеща позиция и в класацията Billboard Hot 100 за около година. Дрейк е единственият солов артист, който прекара общо повече от 50 седмици на първо място в чарта на изданието. Към момента 35-годишният музикант има 27 отличия Billboard Music Awards, което е абсолютен рекорд за наградата. Основният му конкурент в музикалната индустрия - хип-хопърът Кание Уест, получи само пет номинации за Billboard. Номинациите за тези музикални призове се базират на продажбите, излъчванията по радиостанциите, стрийминга, турнетата и социалните ангажименти на изпълнителите през предишните 12 месеца.

Дрейк е видна фигура в съвременната музика, хитмейкър и авторитет, признат за популяризирането на "звука на Торонто", наред с актуалния Дъ Уикенд и покойния вече Худини.

Снимка: Virginia Records / Sony Music Entertainment

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички