"Буря" от Магистри


"Буря" от Магистри

1289

Българската рок и блус група Магистри, предвождана от политолога професор Евгений Дайнов, е създадена през 2007 година.

Първият им албум "Pay The Boatman" ("Плати на лодкаря") излиза през 2009 година. Името е препратка към онази легенда, в която трябва да платиш на лодкаря Харон, за да те преведе до подземното царство на Хадес през реката на мъртвите Стикс. Гост-музиканти в този албум са Васко Кръпката и Анелия Павлова от група Попкорн. Втория си авторски албум "Too Much Rock’N’ Roll"("Твърде много рок-ен-рол") записват и издават през 2012 г. с участието на Ники, бившият певец на Гравити Ко.

Така стигаме до най-новото заглавие в тяхната дискография – концептуалния албум "Буря", съставен от композиции, произлезли от участието на основните членове на група Магистри в протестите у нас през периода 2013-2018 г. Става дума за буден  младеж, преживял достойно десетилетието между 2010 и 2020 година. Ето какво намираме в либретото на албума:

"В първата композиция "Песента на чергаря" заварваме лирическия герой в състояние, в което всеки интелигентен и добронамерен човек е изпадал поне веднъж. Той се опитва да избяга от обществото за да съхрани себе си сред всеобщата простотия и алчност. Нищо не притежава, за да може да е свободен; постоянно пътува, за да не се обвързва с хора, които после ще го разочароват. В края на поредното пътуване обаче си задава важния въпрос: "Какво се случва?". Задава си го толкова пъти, че накрая решава да потърси отговора.

Като начало в песента "Видовден" лирическият герой оглежда внимателно какво се случва около него. Вижда до каква кочина са довели простотията и алчността. Решава, че трябва да научи защо нещата стоят по този начин. В следващото изпълнение "Преди да съм тъжен" стига до наблюдението, че властта – както върху хората, така и върху умовете им, е в ръцете на подли и лицемерни хора. След наблюдението идва дълъг и мъчителен процес на разбиране, който откриваме в композицията "Разбрах". Лирическият герой стига до извода, че той не е като "тях"; и че няма как с такива хора да се преговаря за бъдещето. Решението е – съпротива.

Веднъж стигнал до този извод, нашият герой се оглежда за съмишленици. Намира ги и тръгва с тях на бунт срещу властта и това прозвучава в песента "Протокол". За зла участ този протест е насред много студена зима и, в крайна сметка, не успява. Животът обаче продължава и лирическият герой прави онова, което са правили в бунтовни времена поколения революционери преди него: влюбва се. За това се разказва в изпълнението "Момичето и кучето". Любовта води до онзи момент на съмнение в бунтовните дела, който е описан в следващото заглавие "Навън и на свобода".

Не щеш ли, тъй като предишният бунт не е успял да си свърши работата, започва нов. Заедно с новите си съратници, лирическият герой се втурва в започналата революция. Тя именно бушува в песента "Буря". Този път се стига до победа. След зимата на тяхното недоволство за всички бунтари е дошло лятото на тяхното задоволство, представено в заключителната композиция "Тази година".

Сергей Шишов ще представи "Буря" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®"на програма "Хоризонт" по БНР, събота, 27 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички