Добре дошъл на планетата! Сергей Шишов представя последния албум на Big Big Train в "Картини от една изложба"


Добре дошъл на планетата! Сергей Шишов представя последния албум на Big Big Train в "Картини от една изложба"

1287

Британската прогресив рок група Big Big Train пак успя да изненада своите почитатели – малко повече от шест месеца след появата на "Common Ground" получаваме нов студиен албум, издаден в началото на 2022 г.  

Той е четиринадесети поред и е озаглавен "Welcome To The Planet" ("Добре дошъл на планетата"). Групата обяснява, че се е възползвала максимално от принудителния период на Covid пандемията, за да направи възможно най-много музика.

"Welcome To The Planet" е първият им албум без епична песен, но пък те ни предлагат най-разнообразна стилистика. Това отчасти се дължи на факта, че новите членове на групата китаристът Dave Foster, пианистката Carly Bryant и певицата Clare Lindley вече се изявяват и в композиционен план.

Интересът към това издание се подсилва от обстоятелството да е последният студиен албум на Big Big Train, който включва гласа на David Longdon. Фронтменът почина на 56 години на 20 ноември 2021 г. в резултата на инцидент у дома. След като певецът мултиинструменталист се включва във формацията през 2009 г., неговият дрезгав глас придава прочувственост на музиката им, особено в проекти, изградени върху разкази и истории.

В текстовете на "Welcome To The Planet" няма мъка, похот, разбито сърце, ярост, ревност, вълнение или всякакъв вид невроза, ирония или хумор – все присъщи на поп музиката теми. Напротив, става дума за топлината в човешките отношения, въпреки различията от политика и религия, за радостта да си жив, за очарованието да доведеш новороденото си дете у дома, а после да пренесеш във времето приповдигнатия дух на безгрижното детство, да приветстваш звуците на реките и дърветата, както и на скритите гласове под камъните и в облаците, или да поддържаш фара на брега за да даваш светлина на корабите в морето. Всичко това може да накара новородените да се чувстват добре дошли на планетата Земя, и вероятно, утешени.

Със зареждането на албума в плейъра локомотивът на Big Big Train (големият влак) потегля, за да продължи пътешествието, на което ние, пътниците, се радваме през годините. Както при всяко пътуване и тук има хора да се качват и да напускат влака – истинските влакове понякога сменят дори машинистите си. А сега сме участници в стоплящо сърцето музикално пътешествие, пълно с красота и изненади, нещо  просто възхитително.  

Албумът "Welcome To The Planet" ще бъде представен в предаването на Сергей Шишов "Картини от една изложба®" на програма “Хоризонт” по БНР тази събота, 24 септември, след новините от 21.00 ч.

 

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички