"Доктор Джаз: Д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика"


"Доктор Джаз: Д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика"

2425

"Доктор Джаз. Д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика" излезе на българския книжен пазар в каталога на ИК Унискорп.

Автор на творбата е д-р Татяна Вълова-Илиева, под редакцията на Виолета Цветкова. Както MySound.bg вече съобщи, премиерата на биографията се състоя в рамките на първото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" под патронажа на президента Румен Радев в курортния комплекс "Боровец" между 5 и 9 август.

Прелюбопитното четиво едва ли ще остави безразлични хората, чувствителни към историите на големи личности. На 16 октомври 2022 г. героят на "Доктор Джаз" – д-р Емил Илиев, щеше да празнува 75-ия си рожден ден, но съдбата избра друг път за него. Именитият лекар дерматолог, съчетаващ класическата с традиционната източна медицина, и създател на най-обичания джаз фестивал у нас си тръгна от този свят след зараза с коронавирус през 2020 г. Почти две години по-късно неговата съпруга – д-р Татяна Вълова-Илиева, реши да разкаже невероятната му житейска и професионална история.

Защо е интересно животът на Доктора да бъде събран в биографично издание? Истината е, че не всичко, създадено и преживяно от него, намира място в тази в книга. Томчето обаче представя по увлекателен начин многобройните събития и срещи с хора, белязали съдбата на всеотдайния лекар и ценител на изкуството, създал джаз фестивала в Банско в години, когато градчето още няма славата на европейски курорт. Книгата е документално четиво, базирано на разказите на д-р Татяна Вълова-Илиева за общия им път и на споделяните от Доктора лични истории преди срещата им през 1997 години. В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

Тази книга не е подробна, суха биография. Това е емоционално документално четиво за Доктора. Не за икона, а за многопластова личност с огромна енергия и любопитство към света, човек със своите добродетели и слабости, с природната дарба да бъде и преуспяващ, и състрадателен. Животът му е достоен за филмов сценарий, пъстър, изненадващ, наситен с изстрадана мъдрост и поука за всички – от една златна писалка и пророческите думи "Българино, ти ще станеш велик човек", изречени от ексцентричен австрийски предприемач, през перипетии и трупане на знания от Далечния Изток до крайния Запад, до осъществяването на най-смелите си мечти в България… Приятно пътешествие по стъпките на д-р Емил Илиев, който лекуваше телата с най-доброто от медицината, а душите – с музика".

Д-р Татяна Вълова – Илиева е главен асистент в катедра "Кардиология, интензивна терапия и вътрешни болести" във ВМА. Завършила е медицина в Медицински университетСофия през 1998 г. Придобива специалност по вътрешни болести през 2004 г., а по кардиология – през 2010 г. Защитава дисертационен труд на тема "Белодробен ултразвук в диагностиката на кардиогенна диспнея". Член е на Дружеството на кардиолозите в България, ESCProfessionalmember. Има повече от 60 публикации в престижни български и международни научни издания. Владее писмено и говоримо английски, немски и руски език.

"Със сигурност мнозина, които са срещали съпруга ми, сега ще се изненадат колко още е побирала неговата огромна душа; за още колко идеи е намирал енергия; колко още радости е откривал в живота си – споделя д-р Илиева. – Доктора имаше удивителното качество да прозира далеч в бъдещето. Беше визионер, мислеше мащабно и в перспектива. Успяваше да предвижда развитието на икономиката, политиката, духовността. Ненапразно през 2009 г. бе удостоен с отличието "Човек на 21 век" – всичко, което предприемаше, беше с мисъл за добро бъдеше за повече хора. Знам, че мнозина заслужават животът им да бъде описан в книга, но решението ми не е самоцел. Защото неизброими са достойните хора, но не всеки има съдбата на д-р Илиев; не всеки е срещнал личностите, с които той се бе срещнал, за да може стъпка по стъпка да се изгради и утвърди като професионалист с международен авторитет, направил толкова много за нашата държава. Беше истински патриот, човек с изключително развито чувство за отговорност, дисциплина и достойнство, който никога не щадеше себе си. Дори в най-непоносимата си умора ставаше и тръгваше, ако беше поел ангажимент. Казваше: "Трябва да отидем, за да уважим човека"… Той вярваше в потенциала на българския народ, държеше на българския език, дразнеше се на безобразното словоблудство от страна на публични личности. Беше сладкодумен разказвач, хората обичаха да го слушат и му казваха: "Докторе, голям омайник си"… Такъв беше моят Доктор Джаз – омайник, който всичко правеше със сърце“.

ISBN: 978-954-330-576-6
Художник корица: Фиделия Косева 
Издател: ИК Унискорп 
Размери: 14 х 21 см
Брой страници: 268 с цветно приложение
Корица: твърда
Език: български 
Цена: 30,00 лева.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички