Група Кикимора спечели голямата награда в конкурса "Пролет" на БНР


Група Кикимора спечели голямата награда в конкурса "Пролет" на БНР

1649

Група Кикимора с песента "Сън" е големият победител в 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет", определен от жури в състав: Поли Генова, Дони, поетът Александър Петров, фронтменът на БТР Атанас Пенев, Румен Бояджиев – син, музикантът и преподавател Мирослав Турийски и директорът на международния варненски фестивал "Откритие" Доно Цветков.

Лично генералният директор на Българското национално радио Милен Митев връчи голямата награда – изящна статуетка с изцяло нова визия, дело на Елизар Милев - затворен ринг на слушалки с поставено между тях стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса.

"Финалът на конкурса "Пролет" е едно от най-важните събития в календара на БНР. Той обединява отговорността ни към половинвековната история на конкурса и към настоящето и бъдещето на българската музика. Тази вечер имахме 12 финалисти и всеки от тях е победител, а най-големият е публиката", каза Милен Митев (със синия костюм на снимката заедно с Кикимора).

За първи път голямата награда в конкурса "Пролет" дава възможност на победителя да създаде нова песен, продуцирана от Българското национално радио.

Вота на слушателите получи група Rock Session с песента "Есента". Отличието, с което музикантите се тръгнаха от галата, също само по себе си е произведение на изкуството – картината "Джаз" на Вили Николов, връчена им от програмния директор на медията Даниела Късовска. Призът - участие на фестивала "Евросоник“ в Грьонинген, Нидерландия отиде при Yavi. Грамотата и пластиката от ахат бяха присъдени на Явор ВелчевYavi, който ги получи от Албена Миланова - член на УС на БНР, а преди това дългогодишен директор на "Международна дейност" в радиото.

Като член на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия) БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, D2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y и Airbag.

Както MySound.bg вече писа, за престижното отличие в радиоконкурса се състезаваха общо 12 групи и изпълнители финалисти, сред които също Валди Тотев и Пешето, Пламен Бонев, Алек Кирев, Петя Буюклиева, Петко Славов, Адриана Бенова, Ема Краун и групите Фанданго и Wet Pebbles. Всички те изпълниха своите песни на живо на артистичната церемония в Sofia Live Club, чиито водещи бяха чаровната певица и телевизионна водеща Йоанна Драгнева и нейната половинка – също звезда от екрана Мирослав Димитров. Техен музикален партньор на рояла беше Ясен Велчев.

Събитието беше излъчено директно в ефира на програма "Хоризонт" на БНР. Гала церемонията по връчването на наградите от конкурса "Пролет" ще бъде показана на запис и от БНТ.

Подробности – ТУК

Снимка: Ани Петрова 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички