Хилда Казасян представя филмова музика в цяла България с Плевенската филхармония


Хилда Казасян представя филмова музика в цяла България с Плевенската филхармония

2344

Примата на джаза Хилда Казасян представя филмова музика заедно с Васил Петров, Теодосий Спасов, джаз бенд и оркестъра на Плевенската филхармония в цяла България.

Двата изключителни музикални проекта "Да послушаме кино“ и "Световното кино в музика" гастролират в музикалните салони и летните сцени в големи и малки градове у нас и през тази година.

35 засега са обявените концерти на Плевенската филхармония с екипа на Хилда Казасян за 2023 г. Музиката, представяна в двете програми, прелива умело в няколко различни стила благодаряние на добрата комбинация между симфоничен оркестър, джаз бенд и изявени различни по жанр, стилистика и творчески заряд солисти, каквито са Хилда Казасян - вокал, Васил Петров - вокал, Теодосий Спасов - кавал, Христо Йоцов - ударни, също и аранжор на програмите, Живко Петров - пиано и аранжименти, Димитър Карамфилов - контрабас (вдясно на снимката) и Михаил Йосифов - тромпет. Диригент на концертите е Борислав Йоцов, който също така и солира на кларинет в част от музикалните теми.

Двата концерта с българска и световна музика са като естествено продължение един на друг, като първа и втора част на един спектакъл, който завладява още от първото отваряне на завесата. В някои от градовете тази година проектът ще гостува за първи път, в други поканата е за трети, четвърти концерт и с планове за последващи дати. И двете програми вече са вписани в престижните фестивални афиши у нас като основно заглавие и специален гост. Концертите на открито винаги се превръщат в празници на градовете, в които програмите са поканени.

"Да послушаме кино", като първи проект, беше удостоен с приза "Кристална лира" през 2021 година, награда за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство. Програмата съдържа музика от обичани български филми като "Любимец 13", "Козият рог", "Адаптация", "Вчера", "Момчето си отива", "Оркестър без име", "Неочаквана ваканция", "Войната на таралежите", "Пазачът на мъртвите", "Мила от Марс" и много други. Чрез тези концерти филмите от българската класика оживяват в нов прочит чрез музикалните теми, чрез композициите, създадени за тях, чрез емоциите, които всеки е преживявал докато е гледал тези филми. А, за да бъде усещането още по-силно, актьори, отдавна живеещи в други измерения, отново са част от сцената и се усмихват от екрана високо над оркестъра, докато слушаме музиката от "техния филм". Така музиката и киното са заедно в общия спектакъл "Да послушаме кино“.

"Световното кино в музика" е естественото продължение, като втора част на музикалният проект, на база на кино музиката. В него програмата е още по-разгърната и отворена към композиции от цял свят. Съдържа теми от филмовите ленти "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Хубава жена", "Убий Бил", "Флашданс", "Приятели", филмите на Чарли Чаплин ("Модерни времена"), музиката на Джон Уилямс ("Междузвездни войни", "Хари Потър") и много други.

Концертите са без антракт, в изграден тематичен сценарий и със специално програмирани светлинни ефекти. И тъй като музиката е част от киното, теренът на концертите е претворен в киносалон с огромен екран над сцената, на който "оживява' филмовата лента, проектирана в синхрон с аранжиментите и цялостния сценарий. На огромен екран се представя специално проектирана мултимедия от Васил Къркеланов с най-възловите сцени от филмите, чиято музика се изпълнява, със звукови ефекти и дори с вградени култови реплики на любими актьори.

Екипът на двете програми вече подготвя и следващ проект с програма музиката на Джордж Гершуин.

Всички предстоящи концерти на Плевенската филхармония следете в официалните страници тук:

https://www.facebook.com/PlevenPhil/events
http://plevenphil.com/
https://www.youtube.com/@plevenphil/videos

Концертите с дати през юни на Плевенската филхармония с Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, джаз бенд и Плевенската филхармония:

2 юни, 19.00 ч. – "Да послушаме кино" – Общински драматичен театър, Кюстендил

7 юни, 19.00 ч. – "Световното кино в музика" – зала "Катя Попова", Плевен

9 юни, 19.00 ч. – "Световното кино в музика" – Общински културен център, Разград

12 юни, 19.00 ч. – "Световното кино в музика" – Доходно здание, Русе

15 юни, 21.00 ч. – "Да послушаме кино" – Летен театър "Георги Парцалев", гр. Левски

24 юни, 21.00 ч. – "Световното кино в музика" – "Пътят към върха", хълм "Бунарджик", Пловдив

29 юни, 19.00 ч. – "Световното кино в музика" – Дом на културата, Казанлък

Поради огромния интерес, през декември "Световното кино в музика" ще бъде представено за трети път в столичната зала "България" - на 5 декември.

Билети за всички предстоящи концерти - в мрежата на "Ивентим" и на касите на съответните зали в страната.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички