Испанските синт поп/пост-пънк проекти Fatamorgana и SDH с концерт в София


Испанските синт поп/пост-пънк проекти Fatamorgana и SDH с концерт в София

1508

Съвместен концерт на Fatamorgana и SDH предстои в столичния клуб Live & Loud на 9 юни.

Fatamorgana е синт поп дуо, специализирано в електронния пост-пънк, който е едновременно мечтателен и танцувален. Създаден в Барселона през лятото на 2017 година, проектът се ражда от сърцата и умовете на Patrycja Proniewska и Louis Harding. В началото на 2019 г. излиза дебютният им дългосвирещ албум "Terra Alta", след което групата прави мащабно турне в Европа и Северна Америка. С "Ahora Aquí, Todavía No" от 2022 г. Fatamorgana продължават да усъвършенстват занаята си, поднасяйки бийтове и атмосфера в щедри порции, и макар да запазват голяма част от суровия минимализъм на първия си албум, този път той някак си е по-дълбок, по-пищен и обмислен. Явно повлияни от музиката на 80-те години - синт поп, ню уейв, пост- пънк - Fatamorgana успяват да създадат звук, който избягва стандартните ретро маневри, като вместо това се приземява върху нещо типично свое - студени звуци, които в своя съюз стават топли. Звукозапис, който може също толкова лесно да озвучи следобедно самотно съзерцание, колкото и нощ на дансинга.

видео: https://www.youtube.com/watch?v=lyVi3UKLFyg&ab_channel=FATAMORGANA

SDH (Semiotics Department Of Heteronyms) е промяна, изменение, изкривяване, метаморфоза. Синт поп песните, примесени с EBM и техно, са мистериозни, неясни и внушаващи. Две години след предишния си миниалбум "Against Strong Thinking", испанското техно/ню уейв дуо SDH се завръща с ново, убийствено EP. В самата душа на този проект е дълбоко вкоренена двойственост, която се отразява както в състава, така и в музиката, която групата създава. Докато Sergi Algiz стои зад машините, разпространяващи широк спектър от електронни ритми, вариращи от техно и боди музика до синт поп и електро, Andrea P. Latorre компенсира нощното клубно настроение на отчетливите барабани с емоционалните си, романтични вокали. Същата тази дихотомия е перфектно представена в новия им 12-инчов диск "Maybe A Body", който излезе на 29 април 2022 г. чрез лейбъла Avant!. Силното заглавното парче е за познаването на тялото, за това да имаш глас и да го използваш, поддържана от пулсиращ EBM със следи от транс/прогресив от 90-те, завършваща с перфектен баланс между разтърсващ груув и хипнагогични усещания. Втората страна е ловно поле за по-мечтателни сценарии, тъй като копае дълбоко в сферата на носталгията със своето ретро настроение, изпълнено с итало и синт поп блаженство. За да подсилят и двата аспекта на идентичността на SDH, са призовани двама от най-добрите електронни продуценти да направят ремикс на по едно парче. "Maybe A Body" е поверена на златното момче на техното и възпитаник на Avant! - Phase Fatale, който е успял да подсили още повече транс характера на парчето, създавайки перфектния хит за дансинга. За сметка на това "All Of That" е преработено от сръчните ръце на изгряващата звезда на осемдесетарското звучене Pablo Bozzi, който буквално е взривил итало ритъма, като от време на време изглажда нещата с няколко брейкбийта точно там, където те са най-необходими.

видео: https://www.youtube.com/watch?v=9gomuJu9p7g&ab_channel=AVANT%21Records

Преди, в паузите и след края на живото изпълнение - музикална селекция от Dark Wave Sofia - платформа за пост-пънк, уейв, експериментъл музика и съпътстващи събития (концерти, пърформънси, изложби, лекции) създадена от Калоян Праматаров през 2010 година.

Билети по 20 лева ще се продават само в деня на събитието на входа.

Live & Loud е на улица "Позитано" №8

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/3139276752885183

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички