Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

"Коледни истории за брас и глас" от сдружение "Брас перспективи" и вокална група Спектрум


"Коледни истории за брас и глас" от сдружение "Брас перспективи" и вокална група Спектрум

1389


"Да пътуваш означава да живееш"!
Ханс Кристиан Андерсен

В нощта на старата Коледа, на 6 срещу 7 януари 2021 г., артистичният директор Кръстина Денчева размишлява върху концепцията за нов албум. Тя иска да намери други, различни пътища за интерпретация на старинни традиционни коледни песни от Европа чрез модерните насоки за брас музика със стил, напомнящ блясъка на медните духови инструменти от времената на суинга.

Първите, с които споделя идеята си, са Янко Янков и Константин Бейков – великолепен творчески тандем, познат ни от представянията на вокалната група Спектрум в "Картини от една изложба", с който вече имат съвместни проекти. Сложността на музикалната концепция определя Даниел Николов (тенор в Спектрум, който следва джаз пеене, композиция и аранжиране в Консерваторията в Грьонинген, Нидерландия) да поеме ролята на аранжор на основните пиеси в проекта, в които 5 тромбона и 5 гласа не просто трябва да са равнопоставени, но и да създават хармония на ново, непознато като съчетание от изпълнители и пиеси ниво.

Първоначалната идея за европейски коледни песни много бързо е "изчистена" в северна насока, в която всяка от страните има особено емоционално или професионално значение за всеки от екипа – от артистичния директор до художника Светослав Колев - Питкин. В избора на песни (първоначално малко над 100) се включват приятели и колеги от академия "Сибелиус" в Хелзинки и от Тампере във Финландия, от Копенхаген в Дания и Грьонинген в Нидерландия.

Кръстина Денчева прави първоначалния подбор на песните и представя на аранжорите компилация от около 25 заглавия, като нидерландските песни са добавени по избор на Даниел Николов и Емил-Джордж Атанасов.

Така около Великден 2021 започва пътуването на албума "Коледни истории за брас и глас" към неговата публика. Месеците май, юни и юли са в забързана активна подготовка и търсене на партньори за финансирането му. В края на юли става ясно, че проектът е подкрепен от националния фонд "Култура" в програма "Публики" (изграждане на международни аудитории), а наследниците на Христо Недялков и Димитър Спасов ("Зимна песничка") и на Ян Сибелиус ("Пет коледния песни оп.1") дават разрешение за нови аранжименти на творбите и включването им в албума. Работата на аранжорите за Рождественските песни започва в най-големите летни жеги през юли.

Резултатът е албумът "Коледни истории за брас и глас", който ни повежда на пътешествие от България към 3 северни страни – Нидерландия, Дания и Финландия – и обратно у дома през Германия чрез традиционни старинни коледни песни от XVI до XIX век в нови, атрактивни аранжименти за 5 тромбона и 5 гласа. Албумът съдържа 9 песни – 3 български, 2 финландски, 2 нидерландски, датска и немска песен.

Музикалните превъплъщения на коледните песни са в изпълнение както на певците от Спектрум, така и на петима от водещите тромбонисти за класическа музика у нас в сдружение "Брас перспективи". От Симфоничния оркестър на Българското национално радио са проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев и Кирил Михайлов, от Софийската филхармонияПетър Каракашев и Емил-Джордж Атанасов от Софийската опера и балет.

Сергей Шишов ще представи "Коледни истории за брас и глас" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР на 1 януари, събота,  след новините от 21.00 ч.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички