Към Лятото на любовта с Плешивото куче и Херман'с Улф бенд


Към Лятото на любовта с Плешивото куче и Херман'с Улф бенд

2417

Поредният епизод на меломанското предаване "Плешивото куче" предстои тази събота, 10 юни.

Играе ли летвата на времето за рок-ен-рола и блуса?

• Хипарливо до шия: обувайте вехтите дънки, връзвайте шарени кърпи и шалове на главите, огледайте се и за някое цвете...

- Повече от двайсет години след бума на Дъ Доорс и бритиш бийта, едни български "вълци" омесиха вкусен саунд и с мрачно достойнство го опекоха на огъня на британските и американските традиции, надъхани от писателя и поет Херман Хесе ("Степният вълк") и психеделията на 60-те. Компилативният албум на Херманс Улф Бенд (Herman's Wolf Band) "Reworks" преговаря едни от знаковите песни на групата, но искри и с няколко нови преработени версии на изпълнения, без които демократичният рок в България би бил неизмеримо по-беден.

Какво от "онези години" е останало и в днешното ни вълче време? Разговор с Христо Намлиев - мултиинструменталист, кийбордист и композитор на бандата, продуцент на диска, виден автор на отделни теми и цели композиции за игрални и документални филми, за драматични и куклени представления, за мюзикъли и продукции, невлизащи в никакви определения - близо двеста от всички музикални жанрове, носител на престижните театрални награди "Икар" и "Аскеер".

- В нощите на скъпите покойници. Викаме духа на... Духи. Спомен(и) за фронтмена и текстописец на "глутницата" Димитър Филипов (от дебело вуду ръмжене до тънък вой), който се присъедини към любимите Джим Морисън и Джон Лий Хуукър, напускайки ни точно на Димитровден (26 октомври), два месеца преди 29-ия си рожден ден (29 декември) през 2002 година.

- Как ФЛойд-клавирът на Нам и ФРойд-вокалът на Духи преремонтираха емоцията в Кула. Абаносова кула.    

- И Асен Блатечки пропя: Духи възкресен от ол-стар формация, в чийто състав са още синът на Христо Намлиев - Явор, и неговият Смоуки Маунтийн Ривър Бенд, Тони Чембъра от Монолит, Звезди Керемидчиев (Ахат, Аналгин), Гергана Добрева (Ша-ша), Камен Кацата, Невена Велинска - Малкия (Три и половина), Бисер Иванов - китара и други. "Keep On Rockin'" V 2 и звезден кавър по "How You're Doin' Man" на унгарските класици Локомотив ГТ - премиера в ефира на БНР.

- "Много си добър, ама защо с този английски..." Плешивото куче за проблема и "предателството" към родния език.

• Още в програмата. Какво ново около:

- Гедеерските рок ветерани Пудис

- Певеца Сергей Никитин и композитора Микаел Таривердиев, бляскаво озвучили абсолютния шедьовър от руската и съветска кинокласика на режисьора и сценарист Елдар Рязанов "Ирония на съдбата... или честита баня"

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев"по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Снимка (от 1993 година): Елена Ненкова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички