Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club


Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club

1952

Българското национално радио ще обяви победителите в 53-ото издание на емблематичния конкурс за нова българска поп и рок музика "Пролет" на гала церемония в Sofia Live Club от 20.00 ч. на 29 септември, известиха от медията.

За първи път от съществуването на конкурса тази година беше въведено условието песните  да са само на български език. Нова е и статуетката (на снимката), която ще получи носителят на голямата награда. Тя е дело на д-р Елизар Милев, художник-скулптор с многобройни международни участия и награди. Визията на отличието беше избрана след конкурс и представлява затворен ринг на слушалки, като между тях  е поставено стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса. "Имайки предвид дългата история на съревнованието и основната му цел - подпомагане на млади български изпълнители, се насочих точно към този символ, слушалки. Естеството на конкурса включва собствен избор за най-добра песен на слушателя, така и слушалките са личен избор за музика, без натрапването на този избор на другите", обяснява авторът.

За престижното отличие в радиоконкурса се състезават 12 групи и изпълнители - Валди Тотев и Пешето, Пламен Бонев, Yavi, Алек Кирев, Петя Буюклиева, Петко Славов, Адриана Бенова, Ема Краун и групите Фанданго, Кикимора, Rock Session и Wet Pebbles. Носителят на голямата награда ще бъде определен от професионално жури, съставено от популярни имена в музикалния бизнес.

За първи голямата награда в конкурса дава възможност на победителя да създаде нова песен, продуцирана от Българското национално радио. Освен голямата награда ще бъдат връчени и награда на слушателите, награда за дебют и награда-участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген. Като член на EBU (Европейския съвет за радио и телевизия) БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, D2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, и Airbag.

Участниците финалисти в "Пролет" ще изпълнят на 29 септември своите песни на живо, задължително условие в новия регламент на конкурса.

Водещи на гала церемонията ще бъдат чаровната певица и телевизионна водеща Йоанна Драгнева и нейният съпруг Мирослав Димитров - също телевизионен водещ. Ще им партнира Ясен Велчев на рояла.

Събитието, което ще бъде излъчвано директно в ефира на програма "Хоризонт" на БНР, ще бъде заснето и показано и по БНТ.

Радиоконкурсът "Пролет" е създаден през 1970 година от редакция "Забавна музика" при БНР и става популярен като "Пролетен радиоконкурс". Излъчва се по програма "Хоризонт", победителят се определя от слушателите, интересът е огромен и в редакцията пристигат хиляди писма. БНР успява да съхрани традицията и да популяризира българската музика дори и през най-трудните моменти за обществото, като периодичността на конкурса никога не е нарушавана. Днес, "Пролет" е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика. Малцина са композиторите и поетите, които не са станали част от него, а сред изпълнителите през годините се открояват имената на Паша Христова, Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Петя Буюклиева, Васил Петров, дует Аргирови и Ритон, Мими Иванова, Мария Нейкова, Любо Киров, групите ФСБ, Щурците, Сигнал, Атлас, Б.Т.Р., Сленг, Спринт, Gravity Co, Jeremy.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички