Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца


"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца

2705

"Музико" е музикален инструмент, създаден основно за деца с увреждания.

Уникалната му архитектура и технологичните решения, които трансформират звука в светлина, са разработени специално за глухи и незрящи деца. Проектиран е така, че да позволи на глухо и на сляпо дете да свирят заедно, използвайки сетивата си.

Основна идея и вдъхновение е да приобщава децата да създават музика и ритъм без да използват методите, с които са свикнали досега. "Музико" помага за формирането на среда на равенство, в която няма никакво значение дали някой има увреждане и какво е то.

Публичното представяне на „Музико“ ще бъде на 26 ноември от 11.00 ч. в "Музейко" с изпълнение на песента "Камбаните" на група P.I.F. Знаменитите рокаджии избират именно нея заради емблематичния ѝ текст: "Почувствай камбаните, погледай вятъра, послушай звездите…" След като децата сами опитат да посвирят, "Музейко" предоставя и възможността да разгледат целия музей. Събитието е със свободен вход и с предварително записване.

Предстои да бъдат изработени още два подобрени инструмента, които ще се дарят на съответните училища за деца с увреждания. Създателите на инструмента планират да споделят разработката си със свободен достъп. Екипът ще продължи да работи с някои деца, с които заедно ще проследят развитието на музикалното им възприятие, използвайки "Музико".

Основната идея за инструмента е на визуалната артистка Полина Герасимова, която споделя: "Създадох "Музико" като музикалния приятел на децата. Идеята да бъде използван от деца с увреждания не е моя. Тя беше създадена от колективната енергия по време на срещите ми с децата на изложбата "Изкуство с увреждания". Това не е професионален музикален инструмент, с който да станеш виртуозен пианист. "Музико" е приятелят, който е седнал с тях на земята, който не се интересува от тяхното увреждане, защото всеки тон е цвят, звук и светлина. Той е този, който ще покани и трети, с когото заедно да се забавляват, да се учат и да си помагат. "Музико" превръща децата в магьосници, защото те могат да свирят без допир и защото пространството работи за тях. Той създава светлина и цвят от звук; ритъм и звук от светлина и цвят, но най-важни са именно децата, защото техните движения задействат магията".

Как се свири на "Музико", може да видите ТУК

Как на практика се свири на "Музико"?

Всяко дете може да свири с минимални движения на пиано или барабани, или създавайки ритъм. При незрящите децата това обичайно става с допир, докато при глухите деца водеща е вибрацията. Чрез инфрачервените сензори "Музико" обаче засича движенията на ръцете, когато са поставени на съответното място. По този начин се генерира не просто вибрация, а едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него глухото дете вижда визуализацията на музиката в цвят и светлина.

След създаване на първата демоверсия на инструмента са организирани две срещи в училища за деца с увредено зрение и слух и резултатите се оказват повече от добри. "Музико" предполага напълно интуитивен подход. Решението да бъде подменена вибрацията с ритмична светлина и съответен цвят е атрактивен и лесен начин за деца с увреден слух да се учат на ритъм и да свирят мелодии, запомняйки цветовите комбинации. След първите опити става ясно още, че липсата на натиск, би дала възможност и на деца с не толкова тежка форма на церебрална парализа, да използват "Музико", както и на деца в аутистичния спектър. Към "Музико" има и специално разработен за него електронен метроном.

Как е създаден "Музико"?

Началото на проекта е преди две години, когато създава идеята и първия прототип, който всъщност е бил просто иновативен музикален инструмент за деца. По същото време, като част от друга нейна изложба, наречена "Изкуство с увреждания" (адаптирана на Брайл), тя провежда няколко уъркшопа с деца, част от които са с увреждания. Тогава за пръв път представя готовия прототип и се оказва, че той може да бъде използван от всички. Основен приоритет става идеята как "Музико" да прескочи забавната част и да служи за обучение. Днес той вече е музикален инструмент, който би помогнал на дете с увреждане по забавен и атрактивен начин да направи първата крачка към музиката, да пробва без никакви усилия и знания какво е да свириш на пиано или барабани, какво е ритъма и как се създава мелодия.

Идеята, дизайна и архитектурното проектиране са изцяло на Полина Герасимова. За разработката на инструмента съществена роля има работата на инж. Ивайло Миленков, който създаде уникален хардуер и софтуер. Друга значима част по прецизирането на работата на музикалния инструмент е дело на Виктор Герасимов, който го сглоби и направи цялата инсталация и лед осветление. На Иван Велков (китарист на P.I.F.) пък се дължи всичко свързано с музикалността на инструмента. Към екипа се включват още Мартин Профиров от P.I.F., Ваня Герасимова, Иван Москов. За прототипа са използвани теми, писани от покойния фронтмен на  P.I.F. Димо Стоянов.

"Музико" е авторски проект на Poliforma.

Идея, създаване на прототип, графична среда и продукт: Полина Герасимова

Софтуер и хардуер: инженер Ивайло Миленков

Сглобяване, електрическа инсталация и лед осветление: Виктор Герасимов

Музика и звуци: Иван Велков, Димо Стоянов, Мартин Профиров

Възглавници: Ваня Герасимова

"Музико" е създаден с подкрепата на Столична община – Столична програма "Култура".

Партньори на проекта са "Музейко" и БГАсис.

IG @muziko.fun
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички