Митичните пънкари Thе Exploited в София за 10 години The Wrong Bar, връхлитат на "Колодрума" през май
"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца
Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles
Възродената Pantera на живо в София през май 2023!
Легендарната група Спринт и приятели превърнаха кино "Люмиер" в епицентър на рока
"Когато говори за секс". LaText празнуват 10-годишнина с нов сингъл, видеоклип и концерт
По-добрата Коледа: Поли Генова с премиера на новия си албум в приказната обстановка на киноцентъра "Бояна"
Акустичното шоу на Sonata Arctica и Eleine е тази неделя
Me And My Devil представя: "Me And My Devil Volume I" с клубен минитур
Американските пънк/рап метъл легенди Hed PE с два концерта в България този уикенд
"Ще мога ли?" е новото видео между небето и океана на No More Many More, бандата кани на акустичен концерт този петък
Freak Show: Urban Grey се отправят на турне в подкрепа на новия си албум

"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца


"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца

573

"Музико" е музикален инструмент, създаден основно за деца с увреждания.

Уникалната му архитектура и технологичните решения, които трансформират звука в светлина, са разработени специално за глухи и незрящи деца. Проектиран е така, че да позволи на глухо и на сляпо дете да свирят заедно, използвайки сетивата си.

Основна идея и вдъхновение е да приобщава децата да създават музика и ритъм без да използват методите, с които са свикнали досега. "Музико" помага за формирането на среда на равенство, в която няма никакво значение дали някой има увреждане и какво е то.

Публичното представяне на „Музико“ ще бъде на 26 ноември от 11.00 ч. в "Музейко" с изпълнение на песента "Камбаните" на група P.I.F. Знаменитите рокаджии избират именно нея заради емблематичния ѝ текст: "Почувствай камбаните, погледай вятъра, послушай звездите…" След като децата сами опитат да посвирят, "Музейко" предоставя и възможността да разгледат целия музей. Събитието е със свободен вход и с предварително записване.

Предстои да бъдат изработени още два подобрени инструмента, които ще се дарят на съответните училища за деца с увреждания. Създателите на инструмента планират да споделят разработката си със свободен достъп. Екипът ще продължи да работи с някои деца, с които заедно ще проследят развитието на музикалното им възприятие, използвайки "Музико".

Основната идея за инструмента е на визуалната артистка Полина Герасимова, която споделя: "Създадох "Музико" като музикалния приятел на децата. Идеята да бъде използван от деца с увреждания не е моя. Тя беше създадена от колективната енергия по време на срещите ми с децата на изложбата "Изкуство с увреждания". Това не е професионален музикален инструмент, с който да станеш виртуозен пианист. "Музико" е приятелят, който е седнал с тях на земята, който не се интересува от тяхното увреждане, защото всеки тон е цвят, звук и светлина. Той е този, който ще покани и трети, с когото заедно да се забавляват, да се учат и да си помагат. "Музико" превръща децата в магьосници, защото те могат да свирят без допир и защото пространството работи за тях. Той създава светлина и цвят от звук; ритъм и звук от светлина и цвят, но най-важни са именно децата, защото техните движения задействат магията".

Как се свири на "Музико", може да видите ТУК

Как на практика се свири на "Музико"?

Всяко дете може да свири с минимални движения на пиано или барабани, или създавайки ритъм. При незрящите децата това обичайно става с допир, докато при глухите деца водеща е вибрацията. Чрез инфрачервените сензори "Музико" обаче засича движенията на ръцете, когато са поставени на съответното място. По този начин се генерира не просто вибрация, а едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него глухото дете вижда визуализацията на музиката в цвят и светлина.

След създаване на първата демоверсия на инструмента са организирани две срещи в училища за деца с увредено зрение и слух и резултатите се оказват повече от добри. "Музико" предполага напълно интуитивен подход. Решението да бъде подменена вибрацията с ритмична светлина и съответен цвят е атрактивен и лесен начин за деца с увреден слух да се учат на ритъм и да свирят мелодии, запомняйки цветовите комбинации. След първите опити става ясно още, че липсата на натиск, би дала възможност и на деца с не толкова тежка форма на церебрална парализа, да използват "Музико", както и на деца в аутистичния спектър. Към "Музико" има и специално разработен за него електронен метроном.

Как е създаден "Музико"?

Началото на проекта е преди две години, когато създава идеята и първия прототип, който всъщност е бил просто иновативен музикален инструмент за деца. По същото време, като част от друга нейна изложба, наречена "Изкуство с увреждания" (адаптирана на Брайл), тя провежда няколко уъркшопа с деца, част от които са с увреждания. Тогава за пръв път представя готовия прототип и се оказва, че той може да бъде използван от всички. Основен приоритет става идеята как "Музико" да прескочи забавната част и да служи за обучение. Днес той вече е музикален инструмент, който би помогнал на дете с увреждане по забавен и атрактивен начин да направи първата крачка към музиката, да пробва без никакви усилия и знания какво е да свириш на пиано или барабани, какво е ритъма и как се създава мелодия.

Идеята, дизайна и архитектурното проектиране са изцяло на Полина Герасимова. За разработката на инструмента съществена роля има работата на инж. Ивайло Миленков, който създаде уникален хардуер и софтуер. Друга значима част по прецизирането на работата на музикалния инструмент е дело на Виктор Герасимов, който го сглоби и направи цялата инсталация и лед осветление. На Иван Велков (китарист на P.I.F.) пък се дължи всичко свързано с музикалността на инструмента. Към екипа се включват още Мартин Профиров от P.I.F., Ваня Герасимова, Иван Москов. За прототипа са използвани теми, писани от покойния фронтмен на  P.I.F. Димо Стоянов.

"Музико" е авторски проект на Poliforma.

Идея, създаване на прототип, графична среда и продукт: Полина Герасимова

Софтуер и хардуер: инженер Ивайло Миленков

Сглобяване, електрическа инсталация и лед осветление: Виктор Герасимов

Музика и звуци: Иван Велков, Димо Стоянов, Мартин Профиров

Възглавници: Ваня Герасимова

"Музико" е създаден с подкрепата на Столична община – Столична програма "Култура".

Партньори на проекта са "Музейко" и БГАсис.

IG @muziko.fun
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички