Напусна ни Анди Флечър от Depeche Mode


Напусна ни Анди Флечър от Depeche Mode

1943

Анди Флечър от легендарната ню уейв група Depeche Mode почина на 60-годишна възраст, извести BBC.

Все още не е ясна причината за смъртта на музиканта.Тъжната новина беше потвърдена от митичните британци чрез изявление в социалните мрежи малко по-рано. В нея музикантите казват, че са "шокирани и изпълнени с непреодолима тъга от преждевременната смърт на нашия скъп приятел, член на семейството и колега от групата" и обясняват, че кийбордистът е имал "златно сърце" и техните "сърца са със семейството му". Той  винаги беше насреща, когато имаш нужда от подкрепа, от задушевен разговор, от сърдечен смях или от студена халба. Молим да го запазите в мислите си и да уважавате личния живот на неговото семейство в този труден момент".

"Флеч беше топъл, приятелски настроен и изключително забавен човек", написаха ветераните Пет Шоп Бойс.

Флечър беше съосновател на групата, която постигна огромен успех с тъмния си електронен звук още през 80-те години и запази славата си до днес, 40 години по-късно.  Той издаде 17 албума с бандата, последният от които "Spirit" (2017). Като част от Depeche Mode, "Fletch" - както го наричаха, беше съавтор на поредица от хитове през 1980-те и 1990-те, сред които "Just Can't Get Enough", "Personal Jesus" и "Enjoy The Silence". Тъй като обаче не е певец или основен текстописец, в по-късните години  често е смятан от феновете за мениджър в групата, който се грижи за бизнеса на състав с над 100 милиона продадени записи по целия свят. През 2013 г. той се е определи в интервю като "високият човек на заден план, без когото тази международна корпорация, наречена "Depeche Mode", никога не би работила". В документалния филм "101" от 1989 г. на режисьора Д. А. Пенебейкър, който разказва за 101-вата дата от турнето Music For The Masses, Флеч изглежда се чувства недостатъчно оценен, което личи от думите му: "Мартин е авторът на песни, Алън е добрият музикант, Дейв е вокалистът, а аз се навъртам наоколо".  "Депеш Мод винаги са били необикновена банда в основата си. Хората, които я съставят, са различни и доста необикновени като личности. Невъзможно е да се отговори защо определена група хора някак си се обединяват и правят нещо, което действа и е действало дълги години. Определено не сме засичали ролите си. Винаги сме били доста отделени", ще признае Анди в едно от последните си интервюта.

Покойният се изявяваше и като диджей. Както MySound.bg писа, той застана зад пулта в столичния парти център "4 км" през 2007 година.През 2002 г. Флечър създаде свой собствен музикален лейбъл и звукозаписно студио - Toast Hawaii, занимаващо се само с групата Client.

Депеш Мод е основана в Базилдън през 1980 г. е и въведена в Залата на славата на рок-ен-рола преди две години. 

Русокосият Андрю Джон Флечър е роден в Нотингам на 8 юли 1961 г. По стечение на обстоятелствата попада в Базилдън, след като баща му е прехвърлен от завода за хладилна техника "Йорк Шипли" в по-малката базилдънска фабрика на компанията. Именно там той среща бъдещия основател на Депеш -Винс Кларк. Като тийнейджър Анди се записва в гимназията "Свети Никола", където ще се запознае с друг член на групата - Мартин Гор. Познанството им в онези години е бегло - излизали са с едно и също момиче и са разговаряли няколко пъти. Но истинската дружба между двамата ще се зароди в по-късен етап, когато се засичат в лондонското сити и по нощните клубове на столицата. Първоначално Флечър сформира No Romance със съученика си Винс Кларк в края на 70-те, преди двамата да привлекат Мартин Гор в триото Composition Of Sound. С присъединяването на певеца Дейв Гахан през 1980 г. е прието и новото име - Depeche Mode. "Най-популярната електронна банда, която светът е познавал", "една от най-великите британски групи на всички времена", "тъмните господари на електро попа"… Скромните цитати, предназначени за Депеш Мод, са изтръгнати от хладното сърце на музикалната преса на Острова по адрес на  Дейв Гахан, Анди Флечър, Мартин Гор и напусналия вече Алън Уайлдър

Групата свири и в България - събра над 40 000 души на столичния стадион "Локомотив" на 21 юни 2006 година, после отново обра овациите през 2013 г.

Снимка: Ultra Depeche 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички