Новият албум на ДДТ "Творчество в пустоте" 2 и Дийн "Червеният Елвис" Рийд сред акцентите на "Плешивото куче" на 4 февруари


Новият албум на ДДТ "Творчество в пустоте" 2 и Дийн "Червеният Елвис" Рийд сред акцентите на "Плешивото куче" на 4 февруари

1412

Плешивото куче посреща верните си слушатели да оперира с енергията на любовта - от музиката, и от другата, която днес ще изпратят към нас все ветерани от различни стилове и държави. Нови подвизи и стари лаври без изтекъл срок на годност. Очакват ви наситени минути.

• "Творчество в пустоте" 2, дългоочакваният нов албум на ДДТ

- 13 композиции, записани от последния състав на групата. Микрофона си поделят Юрий Шевчук, Алёна Романова и Антон Вишняков, който се изявява и с тромбона, Константин Шумайлов - кийборди, Алексей Федичев и Павел Додонов са китаристите, зад барабаните е Артём Мамай, а баса здраво държи Роман Невелев.

- Руски съд наложи глоба на фронтмена Юрий Шевчук заради негови думи срещу инвазията в Украйна. Беше постановено звездата и заклет пацифист да плати глоба в размер на 50 хиляди рубли (около 800 евро) за "дискредитиране на руските въоръжени сили" - това реши съдът в Уфа, Башкирия, в който град формацията бе основана през 1980 година. Във Владивосток мъж беше глобен, защото държи плакат с изказването на рокаджията, че "родината не е задникът на президента, който трябва да бъде целуван постоянно".

- Популярният украински телевизионен водещ Анатолий Анатолич с интересен паралел: "През 1991 година СССР забрани популярните рок групи, точно както и през 1982-а: наложи вето на Аквариум, ДДТ и Машина Времени. Русия, през 2022-а, отново забрани Аквариум, ДДТ и Машина Времени. Но днес ние не сме забравили какво и с кого се случи в края на 80-те."

- Кошмарът на КГБ, "партийците" и техните сподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок формации въобще, към днешна дата като "Еволюция-Ре". Юрий Шевчук с уверена ръка на музикален продуцент води кораба, наречен ДДТ, през бурите на собствените си всекидневни преживявания. Вехтата галера е натоварена с естетиката на скъпоценна, качествена и много рядка за модерния морал стока. Пък нека по-голямата част от мислите и емоциите на рок поета да изпадат в настроения и констатации, че съвременното състояние на света - и по-специално от неговата част, наречена Желязна завеса, да е далеч по-лошо от 90-те, когато ДДТ наредиха хит до хит.

- Голямото надлъгване: личната история на Юрий Шевчук и Владимир Путин (2010-2022)

- Пътят към храма: Музикантът и ревностен християнин Юрий Юлианович против сливането на църковни и политически дейности и религиозния фанатизъм. Какво се крие зад заглавието на албума на ДДТ "Ныне отпущаеши раба Твоего, Владико"?

•  Кръгла годишнина - 50-а, отбелязваме този месец от появата на вероятно един от най-известните албуми на Червения Елвис - "Дийн Рийд и неговият свят" (тавата беше издадена дори от родния гигант "Балкантон" през 1977 г.). Същата година Рийд (на снимката) посети и България за участие в известния навремето фестивал на протестната песен "Ален мак". Последният от любимите американци на съветския режим пристигна у нас на върха на славата си - и като певец, и като актьор, тъй като на екран вече беше излязъл филмът "Кръвни братя" за индианците, а Дийн и култовият Гойко Митич се бяха превърнали в абсолютни любимци на публиката в социалистическите страни.

• Пет декади вихрен романс с руската и съветската песенни традиции: честит 81-и рожден ден на Лев Лешченко. От дебюта с дългосвирещата си плоча, издадена от звукозаписната компания "Мелодия" през 1971 година, до последния му компактдиск с авторски материал "Создан для тебя" (2018).

Предаването с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички