Обявиха номинираните за Залата на славата на рок-ен-рола


Обявиха номинираните за Залата на славата на рок-ен-рола

1552

Миси Елиът, Уили Нелсън, Кейт Буш, Айрън Мейдън, Синди Лоупър, Саунгардън, Шерил Кроу и покойният Джордж Майкъл са номинирани за въвеждане в Залата на славата на рок-ен-рола.

Списъкът с номинациите включва кънтри, соул, хип-хоп, метъл, поп, рап-рок и гръндж изпълнители и групи. Предлагат се само артисти, които са издали първия си комерсиален запис поне 25 години преди номинацията. Намиращата се в Кливлънд институция обяви 14 имена на индивидуални изпълнители и формации. Сред номинираните са още Rage Against Тhe Machine, The Spinners, A Tribe Called Quest, The White Stripes, Уорън Зевън и Joy Division. "Това е забележителен списък с номинирани изпълнители от различни музикални стилове. Тези артисти и групи са създали свое собствено звучене, което е оставило отпечатък върху цели поколения и е повлияло на други музиканти да тръгнат по техните стъпки", казва Джон Сайкс, който е начело на институцията.

Осем от номинираните са предложени за първи път. Това са Шерил Кроу, Миси Елиът, Joy Division, Синди Лоупър, Джордж Майкъл (на снимката), The White Stripes, Уорън Зевън и ветеранът Уили Нелсън, който получи две награди "Грами" онзи ден. А Tribe Called Quest и Кейт Буш бяха номинирани и през изминалата година. Сега те отново са в надпреварата. Нарасналата популярност на Кейт Буш вероятно се дължи на песента ѝ "Running Up That Hill (A Deal With God)", която е част от саундтрака на сериала Stranger Things ("Странни неща").

Имената на групите и соловите артисти, които ще бъдат въведени в Залата на славата, ще станат ясни през месец май. Официалната церемония ще се проведе през есента. За номинираните ще гласуват повече от 1 000 артисти, историци и професионални музиканти. Феновете могат да гласуват на място  или онлайн. Миналата година процесът по гласуване беше усложнен заради Доли Партън, която благодари за номинацията, но се оттегли, изтъквайки, че "не е заслужила това право".

За първи път през 2022 г.  при изпълнителите бяха приети равен брой участници от двата пола - по три. Шестимата късметлии представиха различни музикални направления - от алтърнатив рок до рап: Тина Търнър, Керъл Кинг, Фу Файтърс, Тод Рундгрен, Дъ Гоу Гоус и Джей-Зи. В пантеона бяха посрещнати и Ел Ел Куул Джей, Били Престън и Ранди Роудс за върхови постижения в музиката, а Крафтверк, хип-хоп иконата Джил-Скот Херон и митичният блусмен Чарли Патън бяха почетени за цялостен принос. 

Оповестяването на факта, че Мейдън, Рейдж Ъгейнст Дъ Машийн и Кейт Буш остават на опашката за следващите години хвърли бомба сред гилдията :комитетът на музея на рок-ен-рола много тенденциозно пренебрегва тежкия рок и метъла. Например, години наред KISS биваха прескачани в номинациите за Залата на славата, а след това им отне още 5-6 години, за да бъдат приети най-сетне. Затова и Пол Стенли отправи коментар по темата, що се отнася до Iron Maiden и тяхното място в един такъв музей. "Независимо дали има значение за тях, Айрън Мейдън да не влезе в Залата на славата, е БЕЗУМИЕ. Независимо кой е вписан и кой не, комисията трябва да ги въведе. Те помогнаха да бъде създаден цял един музикален жанр. Какво друго трябва да направят?", написа Стенли в профила си в Twitter - и възкликна - Каква е тази Зала на славата на рок-ен-рола, в която има Jay-Z и Ел Ел Куул Джей, но не и Iron Maiden". Пословично сприхавият Стив Харис, басистът на легендарната банда,  преглътна и отвърна като същински джентълмен от Куул Британия. "Невероятни групи, без съмнение - наистина достойни за номинация, абсолютно достойни за разглеждане. В тази бюлетина имаше шестнадесет артисти... и пет щяха да бъдат страхотни. Но не може просто всички да влязат. Така че тази година това е шестицата. И ние сме развълнувани да видим какво ще ни донесе следващата", казва басистът. Или пък  фронтменът Брус Дикинсън е прав, че тук действително става въпрос за "тъпи американци, които пият "Прозак" вместо бира и наистина не разбират нищо от рок и метъл, превръщайки този символ на историята на цял един жанр в кухо и лишено от смисъл признание".

.Първата церемония се е състояла през 1986 година, когато са приети Елвис Пресли, Джеймс Браун, Чък Бери, Литъл Ричард, Бъди Холи и Джери Ли Луис, припомня АР.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички