Plovdiv Jazz Summer продължава с три концерта в село Марково до края на август


Plovdiv Jazz Summer продължава с три концерта в село Марково до края на август

1933

Както MySound.bg нееднократно писа, първото издание на Plovdiv Jazz Summer Fest се провежда тази година.

В началото на август бе неговата първа част. Фиестата обаче продължава - този път в село Марково в близост до града, до края на месеца.

Програма 26-28 август

26 август | 20.00 ч. | ул. "Панорамна" 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Димитър Льолев квартет // "Родополоджи"

Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев

Билети в мрежата на Еventim и онлайн
 

27 август | 20.00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. "Захари Стоянов" №63)

Концерт на Теодосий Спасов джаз квинтет

Ангел Демирев, Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов

Вход свободен


28 август | 20.00 ч. | ул. "Панорамна" 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Даниeла Белчева // "Silver Button"

Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов

Билети в мрежата на Еventim и онлайн  

Началото на тази втора част от летния фестивал на 26 август от 20.00 ч. ще постави концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. "Панорамна" 60  (във вилната зона, село Марково) те ще представят авторския албум на саксофониста Димитър Льолев "Родополоджи" (2014). Той описва музиката в него като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза. Освен саксофонист Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Нидерландия. Там учи в програмата "New York Comesto Groningen". Льолев има четири авторски албума. Последният от тях - "Some Story", беше записан по време на пандемията през 2020 година.

На следващия ден (27 август) в центъра на село Марково на открита сцена пред НЧ "Алеко Константинов – 1907" (ул. "Захари Стоянов" №63) ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет, в който участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение като Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), както и Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20.00 ч. при вход свободен. Теодосий Спасов е световно признат виртуоз на кавала. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е особено популярен със своите оригинални идеи, за които събира музиканти от различни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави. Той развива свой собствен стил на свирене. Работи с фолклорни, джазови и класически оркестри, с известни български и чуждестранни музиканти. През 1995 г. списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Носител на много отличия и награди, сред които е и почетното звание "доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив (2014), а през 2015 година става "Артист на ЮНЕСКО за мир".

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. "Панорамна" 60 в село Марково. Там ще бъде представен албумът на Даниела Белчева "Silver Button", заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани)  и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият диск на варненската певица, който е провокиран от съвместната ѝ работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

Билетите за камерните градински концерти на Plovdiv Jazz Summer - в мрежата на Eventim. Местата за тях са много ограничени.

--

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M и се провеждат с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар за 2022 година.

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.

Plovdiv Jazz Summer се реализира с подкрепата на Schweppes, "Хемингуей", 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, Nescafe Dolce Gusto

Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, "Импресио", дир.бг, "Виж", "Лицата на града", "Въпреки", "Артакция", Mediacafe.bg, "Капана", "Под тепето", "Пловдив тайм", "Трафик нюз", "Нула 32", MySound.bg

Снимка: Владислав Христов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички