"Saracta" – мистичното минало на прабългарите


"Saracta" – мистичното минало на прабългарите

1757

"Saracta", или "Пазителят", е името на най-смелото и извън всякакви рамки музикално приключение на продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor.

В предизвикателството се включва и едно легендарно име за българската музика – Господин Господинов-Гепи.  С този проект той се завръща след 20-годишна музикална пауза.  Исово пеене и агресивен некомерсиален хаус ритъм пренасят векове назад до мистичните времена на прабългарите.  Хипнотизиращият глас събужда първични енергии и разкрива вселенски закони, непознати на модерния човек.

Гепи е изсвирил гайдата,  като с Fabrizio Parisi и The Editor е автор на музиката. "Навлизането ми в електронната музика е продиктувано от търсенето на най-правилния начин да предам емоцията, която искам", споделя Гепи - легендарният основател на студио “Стейн”.

Този смел проект е музикален експеримент не само за Гепи, но и за продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor, които непрекъснато разширяват границите си до състояние, в което да спрат да съществуват. "Saracta" е първото парче, вплитащо звуци от преди хиляди години и модерен електронен бийт.

Видеото не допълва, а надгражда посланията. В основния му фокус е прабългарският календар – най-старият и точен в света. Гепи влиза в ролята на "Пазителят" – колобър, който създава и съхранява този календар. Мистиката е втъкана в целия реквизит и дори костюмите, дело на фантастичната Пламена Боева – костюмограф, специализирала в световноизвестната киностудия Cinecitta в Рим, която работи ексклузивно за италианска театрална сцена. "Колобърският костюм отне около 3 месеца от скицата до финалния вариант. Голяма част от времето прекарах в проучване, защото няма оставени категорични писмени доказателства за облеклото на колобъра. Костюмът не е исторически документален, а съм заложила на символиката на прабългарите в него", разкрива Боева.

Отмерването на времето е закодирано и в мистичните жестове на Гепи, който с ръка показва символите на зимното (Inday) и лятното (Enday) слънцестоене, и на пролетното и есенното равноденствие (equinox), както и отброяването на 12-те месеца.

Цялата визия на "Saracta" е мистичен разказ за древните ни и славни предци, надхвърлящ пределите на музиката. Кодировката е не само в костюма и жестовете на Гепи, но дори по тоягата и целия реквизит, където се виждат розетката от Плиска, древни руни и дори най-старата позната писменост – Линеар А и Линеар Б.

Проектът се осъществява със съдействието на Националния фонд "Култура".

Fa & Mi Music в YouTube: https://bit.ly/3kXyd0L 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички