Сергей Шишов представя "Coalescence / Съединение" от Димитър Бодуров и Иван Шопов


Сергей Шишов представя "Coalescence / Съединение" от Димитър Бодуров и Иван Шопов

1631

Джаз пианистът, композиторът и продуцентът Димитър Бодуров оформя своя музикален почерк в съчетание на джаз импровизация, класическа композиция, български фолклор и електроника. Има две опери  - "Лилит" и "Рефлектор", множество камерни творби, в дискографията му откриваме над 15 албума с негово участие, знаем го и от съвместните му участия с такива музиканти като Теодосий Спасов, Randy Brecker, американския саксофонист Michael Moore, индийския перкусионист Sandip Bhattacharya, Иван Шопов, Trygve Seim, Rick Margitza, част от които са издадени от собствения му лейбъл Optomusic.

Иван Шопов вече няколко пъти прозвуча в рамките на "Картини от една изложба". Той е многолик творец – художник, музикант, продуцент, композитор, естет и новатор. Иван участва в над 250 музикални издания, сред които редица солови и съвместни албуми. Това го превръща в една от водещите фигури на европейската електронна ъндърграунд сцена. Различните му проекти обхващат стилове като дръм-ен-бейс, IDM, джаз, ембиънт, техно, рок и класическа музика. Иван Шопов има зад гърба си над 120 плочи за някои от най-големите международни лейбъли. Автор е и на музика за танцови и театрални постановки, работи по проекти за късометражни филми, интерактивни арт инсталации и като саунд дизайнер. Отличителна негова черта е начинът, по който смесва традиционен български фолклор, електронна музика и джаз за проектите Trigaida, Авигея, InFusion и Бalkansky. Част от собствената му продукция, както и музиката на музиканти, в които е повярвал, излиза чрез неговите лейбъли Etheraudio Records и ABCD.

И така, тези изявени български таланти, Димитър Бодуров и Иван Шопов, се срещат на сцена за първи път в съвместен концерт с Теодосий Спасов по време на фестивала Wake Up в село Куклен, Родопи. След това имат още съвместни участия като Бодуров е поканен да запише пиано партии за някои от проектите с Иван Шопов. Покрай няколко от пътуванията на Иван в Нидерландия, двамата намират време за записи в студиото на Бодуров в Амстердам и в една от студийните им сесии през март 2017 година решават да запишат спонтанна импровизация, която се превръща в основа на албума "Coalescence / Съединение".

След като оставя суровите записи да отлежат няколко години, дуото отново се потапя в материала през 2020 г. Оригиналният запис е с дължина над 2 часа и от тях двамата музиканти селектират частите, който звучат най-интересно и имат завършен вид. Така се оформят осем композиции с различно темпо като албумът, който представят, се чувства и звучи така, сякаш е старателно композиран, а не създаден за миг.

"Coalescence / Съединение" е издаден почти без редакции като стремежът е да е възможно най-близко до оригиналния запис. Бодуров и Шопов ни потапят в различни темпа, а базираните на пиано музикални изследвания са минималистични в основата си, но и наситени с емоции. Този албум излиза във време, когато повечето от нас са били принудени да променят в някаква степен живота си и обичайните си междучовешки взаимодействия. Докато проучват териториите на призрачния музикален застой, Димитър Бодуров и Иван Шопов ни дават възможност да изследваме различни състояния на ума, да почувстваме  и да навлезем в нови светове, създадени от техния импровизационен диалог. Когато музиканти от различни среди се съберат, те се стремят така да съчетаят своите подходи, че в крайна сметка да се роди нещо принципно ново, това се случва и сега. Вероятно поради предишни студийни и съвместни изпълнения на живо, в "Coalescence" това преплитане на елементи присъства още от самото начало. Постигат успешна комбинация от акустични звуци и техните синтетични двойници, която ни позволява да навлезем все по-дълбоко в нови музикални дълбочини.

Интересно е да се отбележи също така, че обложката на албума (на снимката) е дело на студио Micronavt. Използвана е микроскопска фотография на замръзнала сълза като концепцията е свързана с микрокосмоса, който съществува във всеки един от нас.

Сергей Шишов ще представи "Coalescence" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 8 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички