Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция в историята на събитието


София реализира най-успешната Европейска джаз конференция в историята на събитието

1605

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция за осемгодишната ѝ история, отчетоха от екипа на A to JazZ.

Както MySound.bg писа, над 350 делегата от 38 държави, заминаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии се събраха в Националния дворец на културата в трите дни от 22 до 24 септември в различни модули на програмата. Тя включваше  конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите презентационни шоукейс концерти на 16 музикални проекта от страната, с които беше представена българската джаз сцена.

Нови културни хоризонти и мостове

Интересът, който България предизвика като нова дестинация и източник на културни продукти, се оправда напълно. Той доведе най-голямото представителство на членове на Европейската джаз мрежа у нас, повечето от които посещават страната ни за първи път. Събитието се проведе под мотото "Breaking New Ground" и имаше стратегическо значение не само за България, но и за целия Балкански регион, който дълго време оставаше в сянка върху културната карта на Европа. Това е и причината страната ни да инициира създаването на неформална мрежа от балкански културни оператори от Сърбия, Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция, присъствали по време на събитието, които да работят заедно за по-силното позициониране на региона и привличане на нови инвестиции в културния, фестивалния и конгресния туризъм.

"Тазгодишната конференция е от историческо значение. Първо, както всички вие се убедихте, силната и оригинална джаз общност съществува от десетилетия в София и ние трябва да продължаваме да я интегрираме в европейския фестивален афиш. Второ, това беше първото събитие от такъв мащаб на целите Балкани и всеки от този регион мечтаеше то да се проведе в Югоизточна Европа. Тази конференция вече има влияние и резонанс върху целия регион", сподели по време на официалното закриване Драган Амброзич от културния център Dom Omladine в Белград и директор на Belgrade Jazz Festival.

Впечатляващи презентационни шоукейс концерти

Ключовата цел на домакините беше европейската джаз общност да припознае България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари. Те чуха за първи път български джаз, който се отличи с майсторските вплитания на фолклорни елементи и неравноделни ритми, което прави стила ни уникален в световното развитие на жанра. Невероятните проекти 3uP, Бодуров трио, Димитър Льолев квартет: "Родопология", Георги Корназов "Нова генерация" квинтет, дуото Христина Белева и Васил Хаджигрудев, Джазаница, JP3, Хаджигрудев секстет, Via Mavis, Живко Василев квинтет, The Essential Funk Trombone, Ruth Koleva, Desi & The Madmen, триото Tryplet, NoiseLinguistix и Оратница представиха изключителна разнообразна програма пред потенциалните купувачи на техните проекти, сред които North Sea Jazz Festival (Ротердам), Istanbul Jazz Festival, Ronnie Scott (Лондон), Stadtgarten (Кьолн), Nasjonal-jazzscene (Осло), Bimhuis (Амстердам) и други. Това е и първият по рода си у нас джаз шоукейс, който даде голям тласък на възможностите им за реализация на сцените на най-големите фестивали и клубове в Европа.

"Обърнахме внимание на цялата европейска джаз и културна общност към България, към музикалните ни традиции. Ние работим изключително много в посока отваряне на чуждите пазари за българските музиканти, както и разширяване на представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да взаимодействат активно заедно с други фестивали и организации от Европа", коментира Мила Георгиева, мениджър международни отношения във фондация "Ей ту Зет", инициатор на провеждането на европейската конференция в България.  

Фондация "Ей ту Зет" е организатор на един от най-значимите джаз фестивали на Балканите A to JazZ, както и двигател на редица инициативи за международен културен обмен, реформиране на културните политики на България с фокус експорт и припознаване на креативните индустрии като сектор от икономиката на страната с огромен потенциал за развитие.  

Събитието се проведе с изключителната подкрепа на Министерството на културата на Република България заедно с Министерството на туризма, Столична община - Календар на културните събития и ОП "Туризъм". 
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички