Митичните пънкари Thе Exploited в София за 10 години The Wrong Bar, връхлитат на "Колодрума" през май
"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца
Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles
Възродената Pantera на живо в София през май 2023!
Легендарната група Спринт и приятели превърнаха кино "Люмиер" в епицентър на рока
"Когато говори за секс". LaText празнуват 10-годишнина с нов сингъл, видеоклип и концерт
По-добрата Коледа: Поли Генова с премиера на новия си албум в приказната обстановка на киноцентъра "Бояна"
Акустичното шоу на Sonata Arctica и Eleine е тази неделя
Me And My Devil представя: "Me And My Devil Volume I" с клубен минитур
Американските пънк/рап метъл легенди Hed PE с два концерта в България този уикенд
"Ще мога ли?" е новото видео между небето и океана на No More Many More, бандата кани на акустичен концерт този петък
Freak Show: Urban Grey се отправят на турне в подкрепа на новия си албум

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция в историята на събитието


София реализира най-успешната Европейска джаз конференция в историята на събитието

1212

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция за осемгодишната ѝ история, отчетоха от екипа на A to JazZ.

Както MySound.bg писа, над 350 делегата от 38 държави, заминаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии се събраха в Националния дворец на културата в трите дни от 22 до 24 септември в различни модули на програмата. Тя включваше  конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите презентационни шоукейс концерти на 16 музикални проекта от страната, с които беше представена българската джаз сцена.

Нови културни хоризонти и мостове

Интересът, който България предизвика като нова дестинация и източник на културни продукти, се оправда напълно. Той доведе най-голямото представителство на членове на Европейската джаз мрежа у нас, повечето от които посещават страната ни за първи път. Събитието се проведе под мотото "Breaking New Ground" и имаше стратегическо значение не само за България, но и за целия Балкански регион, който дълго време оставаше в сянка върху културната карта на Европа. Това е и причината страната ни да инициира създаването на неформална мрежа от балкански културни оператори от Сърбия, Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция, присъствали по време на събитието, които да работят заедно за по-силното позициониране на региона и привличане на нови инвестиции в културния, фестивалния и конгресния туризъм.

"Тазгодишната конференция е от историческо значение. Първо, както всички вие се убедихте, силната и оригинална джаз общност съществува от десетилетия в София и ние трябва да продължаваме да я интегрираме в европейския фестивален афиш. Второ, това беше първото събитие от такъв мащаб на целите Балкани и всеки от този регион мечтаеше то да се проведе в Югоизточна Европа. Тази конференция вече има влияние и резонанс върху целия регион", сподели по време на официалното закриване Драган Амброзич от културния център Dom Omladine в Белград и директор на Belgrade Jazz Festival.

Впечатляващи презентационни шоукейс концерти

Ключовата цел на домакините беше европейската джаз общност да припознае България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари. Те чуха за първи път български джаз, който се отличи с майсторските вплитания на фолклорни елементи и неравноделни ритми, което прави стила ни уникален в световното развитие на жанра. Невероятните проекти 3uP, Бодуров трио, Димитър Льолев квартет: "Родопология", Георги Корназов "Нова генерация" квинтет, дуото Христина Белева и Васил Хаджигрудев, Джазаница, JP3, Хаджигрудев секстет, Via Mavis, Живко Василев квинтет, The Essential Funk Trombone, Ruth Koleva, Desi & The Madmen, триото Tryplet, NoiseLinguistix и Оратница представиха изключителна разнообразна програма пред потенциалните купувачи на техните проекти, сред които North Sea Jazz Festival (Ротердам), Istanbul Jazz Festival, Ronnie Scott (Лондон), Stadtgarten (Кьолн), Nasjonal-jazzscene (Осло), Bimhuis (Амстердам) и други. Това е и първият по рода си у нас джаз шоукейс, който даде голям тласък на възможностите им за реализация на сцените на най-големите фестивали и клубове в Европа.

"Обърнахме внимание на цялата европейска джаз и културна общност към България, към музикалните ни традиции. Ние работим изключително много в посока отваряне на чуждите пазари за българските музиканти, както и разширяване на представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да взаимодействат активно заедно с други фестивали и организации от Европа", коментира Мила Георгиева, мениджър международни отношения във фондация "Ей ту Зет", инициатор на провеждането на европейската конференция в България.  

Фондация "Ей ту Зет" е организатор на един от най-значимите джаз фестивали на Балканите A to JazZ, както и двигател на редица инициативи за международен културен обмен, реформиране на културните политики на България с фокус експорт и припознаване на креативните индустрии като сектор от икономиката на страната с огромен потенциал за развитие.  

Събитието се проведе с изключителната подкрепа на Министерството на културата на Република България заедно с Министерството на туризма, Столична община - Календар на културните събития и ОП "Туризъм". 
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички