Викат духа на Тексаското торнадо Johnny Winter. Слушайте брат му Edgar Winter в "Картини от една изложба" тази събота


Викат духа на Тексаското торнадо Johnny Winter.  Слушайте  брат му Edgar Winter в "Картини от една изложба" тази събота

850

Легендарният тексаски блус рок китарист, певец и лидер на групи Johnny Winter оставя ярка следа в света на музиката. 

Роден като John Dawson Winter III в Бомонт, щата Тексас, Johnny е по-големият брат на Edgar Winter, друг известен китарист. Двамата се открояват на сцената на блус рок музиката с талантливото си свирене от ранна възраст, както и с поразителната си платинена коса и светла кожа, защото са албиноси.

Още с първия си албум "The Progressive Blues Experiment" Johnny завоюва признанието на слушателите и специализираните издания. Той изгрява на музикалната сцена в Тексас през 1968 година, когато статия в списанието Rolling Stone му дава национална известност, заявявайки, че той е "един от най-смелите и елегантни блус китаристи, които някога сте чували". Тази статия става причина дебютиращият китарист да получи поток от оферти за звукозапис, което води до сделка с гиганта Columbia за огромната (по онова време) сума от $600 000.

Първият му албум за Columbia, озаглавен "Johnny Winter", е издаден през юни 1969 година, включва неговия брат Edgar на клавишните инструменти, и стига до № 24 в меродавната класация Billboard 200. През същата година Johnny свири заедно с идола си BB King на джаз форума в Нюпорт, а също така се появява на знаменития фестивал в Уудсток.

Johnny Winter е най-известен със запомнящите си интерпретации на песни като "Rock And Roll, Hoochie Koo" от Rick Derringer, "Johnny B. Goode" от Chuck Berry и "Highway 61 Revisited" от Bob Dylan, както и със своите песни "Still Alive And Well" и "I’m Yours And I’m Hers", с тях той постига световна слава.

Осем години след смъртта на Johnny в хотелска стая през 2014 г. по време на турне в Швейцария, Edgar Winter ни предлага покоряващо звуково пътешествие през музикалния живот на брат си, безупречно представено, както само той може да го направи.

Edgar споделя: "Johnny беше истински блусмен. Той свиреше музиката така, както живееше живота, влезе и излезе от него по същия начин – верен на блуса. В някои отношения мисля, че познавам Johnny по-добре от всеки друг на планетата. Като деца бяхме неразделни, много по-близки от обикновените братя. Не само се научихме да свирим музика заедно, но тъй като и двамата бяхме албиноси, споделяхме своята лична гледна точка за живота, различна от тази на всеки друг. За широката публика и дори сред най-големите му фенове има обща представа за Johnny, която е доста по-друга от моята. Иначе казано, образът, който Johnny избра да представи на света, не е Johnny, когото познавах.

Ето какво имам предвид. Има определени песни, които всеки свързва с Johnny, като "Rock And Roll, Hoochie Koo" е най-очевидният пример. Johnny спря да свири тази песен на концертите си преди години, което може би беше объркващо и може би разочароващо за някои от неговите фенове. Случайно знам защо, но това е друга история, а не е целта тук. Въпросът е трябваше ли да бъде в албума? Казвам ДА, абсолютно. Но тук е истинският, по-важен и по-голям въпрос. Трябва ли този албум просто да бъде почит към голямото наследство, което Johnny остави на света, или по-скоро да бъде личният изказ на моята почит към брат ми въз основа на личните ми предпочитания и това, което си мисля, че той би искал? Отговорът според мен е в баланса и на двете", завършва Edgar Winter.

Албумът "Brother Johnny", или "Братко Джони", е записан с участието на цяло съзвездие музиканти. Ето кои са сред тях: Billy Gibbons от ZZ Top, Joe Walsh от Eagles, Joe Bonamassa, Warren Hynes и Derek Trucks от Allman Brothers, Harry Kim от Earth, Wind & Fire, John McFee и Michael McDonald от Doobie Brothers, блусменът Keb Mo, Phil X от Bon Jovi, Ringo Starr от The Beatles, Robben Lee Ford от Yellowjackets, Steve Lukather от Toto и т.н.

Този именно албум, отличен с наградата Grammy за най-добър съвременен блус албум на 5 февруари 2023 година, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 10 юни, след новините от 22.00 ч. 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички