"Забравената ръка" на Aimee Mann в "Картини от една изложба" тази събота


"Забравената ръка" на Aimee Mann в "Картини от една изложба" тази събота

770

John се запознава с Caroline по време на панаира в щата Вирджиния в началото на 70-те години и двамата тръгват заедно с надеждата, че "споделянето на тежестта ще облекчи товара".

John е бивш боксьор и ветеран от Виетнам, който се е завърнал от войната с вътрешни демони и наркозависимости. Caroline пък е скитница, склонна да бяга при първите признаци за неприятности. Двамата тръгват из Америка със стар кадилак…

Така започва историята, която ни разказва певицата и автор на песни Aimee Mann в отличения с наградата "Грами" концептуален албум "The Forgotten Arm" ("Забравената ръка"). Темата за боксьора е важна за Aimee, тъй като "забравената ръка" е прийом, при който противникът е многократно атакуван с поредица от удари, идващи от едната ръка, така че да бъде толкова ангажиран с необходимостта да ги блокира, че напълно да забрави другата. Тази "забравена ръка" отприщва удар, който го съкрушава.

И това не е случайно. Година преди издаването на този албум Aimee започна да се занимава с бокс, откъдето идва и заглавието на албума "The Forgotten Arm". "Моят приятел, който беше състезател по бокс, – споделя певицата, –  ми показа тази маневра: удряш непрекъснато с лявата си ръка, а другата ти ръка е между вас двамата, и опонентът ти забравя за дясната ръка, така че може да нанесеш ъперкът. За мен това е свързано с факта, че нокаутиращият удар винаги е този, който никога не виждаш откъде идва".

"През 70-те години на миналия век, – продължава тя, – всички смятаха, че наркотиците са за да си прекараме добре. Хората наистина не знаеха за пристрастяването към наркотиците. Когато израснах през 70-те, мислех, че задължително трябва да се вземат наркотици. Беше почти сякаш нямах избор. И така, когато си мислех за John и Caroline, за това време и това място, и си спомних за идеята за всеки от нас, който, дори и да започне да осъзнава, че има проблем с наркотиците, другите хора не говорят за него. Просто не беше в техния речник тази идея, че не можеш да се справиш с дрогата, и сякаш всичко е само и единствено забава".

В сюжетната линия на албума Caroline опознава John достатъчно добре, за да може да види, че той се връща към рецидивите на наркозависимостта си, даже преди той самият да е осъзнал това. John се опитва неуспешно да се възстанови, докато междувременно Caroline се връща към своя начин на живот и бяга от John. Последната песен в албума ни кара да предположим сякаш много години по-късно John се е справил с проблемите си, и двамата с Caroline отново намират пътя един към друг

Сергей Шишов ще представи "The Forgotten Arm" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 4 февруари, след новините от 21.00 ч.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички