Милчо Левиев възроди музиката за театър на Панчо Владигеров


Милчо Левиев възроди музиката за театър на Панчо Владигеров

6601

Нов български университет продуцира и издаде албума "Song Оf Тhe Clown", събрал най-доброто от театралната музика на Панчо Владигеров – композиции, създадени през 20-е за спектаклите на гения на експресионизма Макс Райнхард в "Дойчес театер" в Берлин.

Един от най-добрите ученици на Панчо Владигеров, Милчо Левиев, вдъхва нов живот на създаденото от учителя.

Левиев ще представи за първи път на живо част от пиесите в диска заедно с Вики Алмазиду, Ицко Финци, Венци Благоев, Стоян Янкулов-Стунджи и Веселин Веселинов-Еко в камерна зала "България" от 19.30 часа утре, 25 октомври.  

Мащабът, постигнат от маестро Левиев, е най-точно описан от маестро Васил Казанджиев.

"Само музикант от ранга на Милчо Левиев може да си позволи да претвори и доразвие идеите, заложени в театралната музика на ранния Владигеров, и то със средствата на съвременния джаз и модерната електронна техника. С присъщата си виртуозност при боравенето с целия арсенал от тембри и нюанси на звука, с рядка проникновеност и пълно творческо единение с първоизвора – оригиналните песни на Владигеров Левиев е дал воля на богатата си  творческа фантазия и вдъхновение, за да постигне онези деликатни състояния, настроения, образи и атмосфери, които напомнят на най-съкровените лирични моменти в музиката на импресионистите. Със замаха на голям тонов художник той успява да обнови и възкреси тази интересна и позабравена част от огромното творчество на Владигеров, без да накърни нейната естествена простота и искреност. Но това би било немислимо без присъствието на красивия и дълбоко изразителен глас на Вики Алмазиду, която с много вкус и деликатна артистичност се превъплъщава в цялата галерия от образи и персонажи на различните пиеси", отбелязва той.

"Слушайки тази музика неусетно попадаме в чудния приказен свят на театралната магия, какъвто може би по свой начин е постигал големият немски режисьор Райнхард", описва емоциите си Казанджиев.

"Идеята за албума се роди преди 6 години. Естествено, всичко бе въпрос на средства. Накрая Нов български университет застана зад проекта и ме подкрепи", поясни Милчо, който от 10 преподава в учебното заведение.

"Реших не да представя "музейно" представяне на една превъзходна музика от 20-е години, без промяна на мелодията и ритмиката й, а да я "преведа" на по-съвременен музикален език", каза Левиев, като подчерта, че всяка нота в проекта е интерпретирана от "безкрайната ми любов към творчеството на един гений".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички