Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Хърби Хенкок в София: 150 минути музикално съвършенство


Хърби Хенкок в София: 150 минути музикално съвършенство

9927

Честно си признавам: никога не съм искал да знам как изглежда визуално Хърби Хенкок (Herbie Hancock) през годините.

Знаех, че е леко мургав, но никога не съм го възприемал, като човешко същество.

С появата на Интернет още по-ревностно съхраних тази илюзия, а причината е едно- единствено парче (не песен, а парче) от легендарната 1983. Разбира се, става дума за култовата забивка "Rockit" с оня по хамалски футуристичен видеоклип, разтърсил прохождащата тогава MTV. Това бяха дните, в които скречът стана официално музикален инструмент.

От този момент нататък, мозъкът ми автоматично асоциираше образа на американския пианист, аранжор и композитор с онези движещи се крака на витринен манекен от кадрите. Така си и остана до остана до вчера.

Всъщност, след снощи в зала 1 на НДК, продължавам да не възприемем Хенкок като човешко създание, а като някаква безумна смесица от ретро джубокс, търсачката Google и някакъв Господ на световната музика.

Гаранция, че този гений може да аранжира и изсвири на повредена нокторезачка всяка мелодия, сътворена на планетата Земя и то ще го направи с такава лекота, че само ще мигаш и ще си повтаряш наум „Тоя нещо се бъзика!”.

По дяволите, мистър Хенкок е роден доста преди да се появи партизанското движение по родните шумаци. (Роден е на 12 април. Денят на космонавта, помислете:) - б.р.!) Мачка по достолепие дори вкаменелост като примовидната Лили Иванова, ако трябва да сме точни.

А знаете ли как изглежда? Ми яко изглежда! Защото вместо да стане депутат или футболен съдия в А група, взел, че близо 60 години трупал трудов стаж, като творец – вълча порода.

Този музикален звяр е издал първия си албум преди Бийтълс (Beatles) и с право може да претендира за големия „татко Барба” на цялата съвременна музика до Лейди Гага от Лейди Баба (ето пак тази Лили Иванова)!

Хърби и фантастичният му тур бенд стартираха 150- минутното си музикално съвършенство в София по възможно най-небрежния начин. Просто бавно и леко, отнесено, един по един се появиха, залепиха за себе си по някакъв музикален инструмент и го започнаха. Без ефекти, тъмници, светкавици, пукотевици и (слава богу) конферансие!

Самият Хенкок цъфна в стилно неглиже по ризка, полушалвари и лачени чепици. Визуално с около 30 години по-млад от данните в личната му карта. След традиционното инструментално медли, тоталният гений взе микрофона и в стил олдскуул пастор, надълго и нашироко представи бенда си, подлагайки наивно сладки закачки. Просто ПИЧ!

Разбира се, кръвоносната система на този изключителен концерт бяха петте най-добри песни от последния му (спиращ дъха!) албум „The Imagine Project” – „Imagine”, „Don't Give Up”, „Tamantant Tilay/Exodus”, „The Times, They Are A'Changin'” и „A Change Is Gonna Come”.

The Imagine Project” е шедьовър от типа "паприкаш”. Подобен на тези, дето ги кулинари Сантана (Santana) в последната декада. Или образно казано, меню от всички възможни (и невъзможни) музикални стилове, плюс един вагон гост изпълнители, кой от кого по-актуални и нашумели.

Водещата идея на това творение е глобална толерантност и световен мир, а щом магьосникът Хърби Хенкок е казал, че така трябва да бъде, Обама и Осама на момента да се гушнат по братски и да пригласят на Джон-Ленъновия хит „Imagine” до откат!

Над 3000 души се докоснаха до епизод от поредицата „Веднъж в живота”! Хърби Хенкок е нещо невъзможно! Ако онези камънаци, озаглавени „пирамиди”, са чудо на света, то този чудовищен музикант трябва да е Чудотворецът на света ... или нещо подобно!

Точно в сърцето на концерта изпълнителите перфектно изиграха една изпитана (театрална) преходна врътка. Последователно се изключиха от фона и буквално на пръсти се изнесоха от сцената. Там остана само Хенкок и буквално ни пренесе в романтичен филм за близо половин час, в който представи като потпури пиеси от предишния си диск „River: The Joni Letters” . В един момент ти се струваше, че роялът свири върху Хърби, а не обратното.

После, докато чаках такси под ледения софийски софт дъжд, „подслушах” една възрастна двойка, която коментираше на излизане от НДК: „Не беше зле, но по средата замалко да прогони публиката! Щяхме да заспим!”…!?!?!

Ами, то такава е мисията, бе, хора! Това космическо соло няма за цел да ви чалгира с „А сега ръцете горееееееееее!”. То просто отнася, гали и зомбира.

Превърналите се в стандарти пиеси “Maiden Voyage", “Watermelon Man”, "Chameleon" и "I Thought It Was You" от пребогатата дискография на корифея също не бяха подминати. Само че, като истински виртуоз, той предложи основните им теми тук и там в общата музикална панорама. Загатна ги - модерно преаранжирани. С удивителното си чувство за фънк и суинг. Но без да ги натрапва.

Бялата лястовица (буквално и преносно) в извънземния бенд на Хърби Хенкок беше очарователната вокалистка Кристина Трейн, която пя с неземна лекота дори на келтски, като същевременно свиреше на цигулка.

Девойка и половина! Да се клонира за планетарно ползване! Заповед!

Малко преди финала на този фамозен лайв, звуча и емблемата "Cantaloupe Island", после правостоящ мегабис и на последния поклон, като звуков фон ... ха, познайте какво?

"Rockit"!

Абсолют!

Атмосфера, към която нито можеш да добавяш, нито пък да вадиш каквото и да било!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички