Астрално пътешествие до Атлантида със Сън Ра


Астрално пътешествие до Атлантида със Сън Ра

5631

Албумът "Atlantis" на джаз пианиста Сън Ра (Sun Ra) ще бъде представен в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21 часа довечера.

Музикантът, оставил ярки следи със своето новаторство и иновативния си дух като цяло, не е само пианист, а също така композитор, диригент, поет и философ.

Неговата визия за света включва твърдението, че е представител на ангелската раса от Сатурн, затова променя и собственото си име, но преди всичко създава образ на сложна, нееднозначна и поради това противоречива личност. Особен принос има за развитието на афрофутуризма, който той аргументира в поредица от космически философски есета и поезия.

В музиката си Сън Ра е типичен представител на авангардния джаз и със своите експерименти далеч изпреварва възгледите на съвременниците си, а някои пиеси и в наши дни звучат необичайно. В стилистиката му ще открием мотиви от рагтайма през суинга и би-бопа до фрий джаза, той е пионер в използването на електронни инструменти и създава още в началото на 60-е години на миналия век спейс музика, припомня водещият Сергей Шишов.

В пояснителния текст към албума "Atlantis" ("Атлантида") (1969), озаглавен „Мъртвото минало”, Сън Ра пише: "Цивилизациите от миналото са в основата на съвременната цивилизация. По тази причина светът продължава да се оглежда в миналото, търсейки ориентири. Твърде много хора следват миналото. Във времето на сегашната нова космическа епоха, това е опасно. Миналото е мъртво и тези, които го следват, са обречени да умрат и да се превърнат в минало. Няма да е погрешно да се каже, че тези, които умират, си отиват, а тези, които са си отишли, са минало".

За изпълнение на замисъла си да представи своето усещане за древни цивилизации, някои от които митични, Сън Ра включва музикантите от своя оркестър Astro Infinity Arkestra.

Самият той за първи път свири на Hohner клавинет, наречен от него Solar Sound Instrument (Слънчев звуков инструмент), познат от изпълненията по-късно на Стиви Уондър (Stevie Wonder) ("Superstition", 1972) и Хърби Хенкок (HerbieHancock ).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички