Ленърд Коен: Bird On A Wire в афиша на София Филм Фест 2011


Ленърд Коен: Bird On A Wire в афиша на София Филм Фест 2011

6564

"Ленърд Коен: Bird On A Wire" е поредното изкушение за меломаните в програмата на юбилейното - 15-о, издание на международния "София Филм Фест" 2011.

106-минутната документална лента на Тони Палмър ще бъде излъчена в Дома на киното от 22.30 ч. довечера и в кино "Люмиер" от 18.00 ч. утре, 9 март.

Ленърд Коен (Leonard Cohen) - един от най-влиятелните музиканти и композитори в последните 40 години, поет и писател, участва в продукцията, заедно с Рон Корнелиъс, Боб Джонстън, Питър Маршал, Дейвид О’Конър.   

Мрачният фолк философ потегля на европейско турне през 1972, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън.

С бюджет само от 35 хиляди британски лири Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души. Само месец след приключване на обиколката  режисьорът е готов с монтажа на първата версия на документалния филм. По желание на продуцента той предава целия заснет материал, без да подозира, че девет месеца по-късно ще се появи версия, която по думите на Палмър съдържа 50% от неговия материал, но той не би разрешил да поставят името му като режисьор заради изцяло променената структура, невежо направен музикален монтаж и съвсем различен смисъл.

Години по-късно Тони Палмър получава възможност да направи свой монтаж от заснетия през 1972 материал. "Bird Оn А Wire" съдържа 17 от най-великите песни на Коен, изпълнени по времето, когато той е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията на всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духа на времето. Но не само това. Bird Оn А Wire е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър, а българска публика ще е една от първите в света, които ще го видят в оригинал.

Тони Палмър, който е и сценарист на Bird On A Wire, е един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за Битълс (The Beatles), Крийм (Cream), Джими Хендрикс и Франк Запа (Frank Zappa) до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Джо Осбърн, Марго Фонтейн и Менухин. Неговият филм, посветен на Вагнер (дълъг 7 часа и 45 минути), с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв, е определен от "Лос Анджелис Таймс" за "един от най-красивите филми на всички времена".

Сред повече от 40-е международни отличия за работата му са 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и "Еми". Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия.

Палмър е представял на българската публика "Англия, моя Англия" (1995), "Странната история на Делфина Потоцкаь или Мистерията на Шопен" (1999), както и "200 мотела" на специална прожекция на миналогодишното издание на "София Филм Фест".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички