Турбо метъл и мастика от Култур Шок снощи


Турбо метъл и мастика от Култур Шок снощи

2415

Всички предвкусваме голям купон на празник N 3 за Ч.Р.Д. на радио "Тангра Мега Рок".

Родният пиянски профсъюз на табиетлиите Черно фередже и отвъдокеанското музикално приключение - Култур Шок (Kultur Shock), ще се погрижат за настроението на публиката в столичния парти център "4км".

Вечерта определено ще е чака-рака, тумба –лумба и няма да остави никого в поза "мирно". Става ясно от загрявката на (внимавайте сега в определението, което следва!-бел.авт.) вулгар-агро-алко рок бандитите Черно фередже. Създадена да забавлява на първо време своите членове, групата е със звезден състав от бохеми. Докато се спуква от смях, Фънки удря по една дебела жица на баса, а зад барабаните едва се е побрала респектиращата фигура на Геша – горд притежател на столичния рок-бар "Фенс". И точно като във "Фенс"-а, тоест като у дома си, се чувстват и той, и останалите, „уйдисали му на акъла”. В парчетата на шайката се вплитат популярни мелодии от близкото минало и класически футболни химни. А лириките… ах, лириките! Разказват за хора, които знаят как да живеят и да вземат максимума от кюфтетата и ракията в живота. Каква криза, какви проблеми – забравяш всичко, докато Черно фередже си викат: "Да бехме малко по-пияниииииии…", а тълпата отдолу им приглася, докато се старае да не разочарова господата на сцената не само с певческите си, но и с пИвческите си възможности. Тъкмо атмосферата става "романтична" - като с акустична китара край огъня, и уютна - като на приятелски купон тип "битов алкохолизъм", и китаристът решава да покаже червеното си бельо като в знак на обич ни се поклони. Но в обратна посока, така че аплодираме задника му. Класика! След като свършва приказката за мухите, конете и ракийчицата-ах, тази мъченичица ( приказка, но не за лека нощ, а за добър вечер), настава сгъстяване на масите. Тепърва ще показват колко са щури.

Време е за мафията на Джино Йевджич. Култур Шок са у нас за стотен път, и, както в останалите държави на Балканите, и тук посрещането е като на приятел, който е имигрирал в Щатите. Всеки път, когато си идва в България, не само че си оправя зъбите, но и се изкъртва като за последно. Ама ние сме си местни - бугари, и здраво пием, пеем и се веселим. Ще ми се да извикам: "Има ли имигранти тука, бе? Не ви чувам!" В редиците на гостите има имигранти и те знаят най-добре какво е чувството да се връщаш у дома. Вал Кьосовски е от България, Джино - от Босна и двамата живеят в Америка, където е базирана бандата… Съставът е променен от предишните концерти на групата тук, но все така сплотен и владеещ комуникацията. Както вътре, между самите музиканти, така и навън - към публиката.

Колоритната шесторка от Сиатъл забърква фолк, пънк, шансон, метъл, традиция и модерно, балкански ритми и ударни жици. Кой друг го може толкова хомогенно, така зарибяващо и първично? Кой друг, освен Култур Шок, може да те накара да пееш "Зюмбюл", "Duna,Романа, облечен в ти-шърт на някоя дет метъл банда? Ами никой друг! Малко преди този етно букет, хитът "Tutti Frutti" е разпалил ромски страсти и всички са изгубили контрол на "бохчата си", а сега забравят, че съседите са голи до кръста и яко потни. Прегръщат се и не буквално, щракат с пръсти.

Чудесен момент да се върна назад в близкото минало, и да припомня, че Култур Шок ни бяха представени лично от Били Гулд от Фейт Ноу Мор (Faith No More) преди 5 (та дали не бяха и повече) години. Неговият лейбъл Kool Arrow Records издаде всички техни албуми, с изключение на един концертен, и така подадената ръка доведе бандата до стълбицата за награждаване и много фенове по света. С фотоаса Елeна Ненкова се опитваме да сметнем кой поред е този концерт на бандата в България и не стигаме до отговор. И защо ни е? Хубава работа, ако броим яките купони, докъде ще я докараме?

Купон е и на сцената. Кьосовски се усмихва изпод чистак нова фризура, докато симпатичната цигуларка кърши снага сякаш я хваща ток на моменти, а буйната й растителност тип Siouxsie And The Banshees под мишниците, гордо се навира в носовете на публиката, която е буквално на сантиметри, съвсем прилепена до сцената. Ми така, де, кому са нужни огради? Все наши хора сме си. И езиковите бариери дори са стопени – Джино се усеща, че няма защо да ни говори на английски и подхваща на сръбски. Прекрасно разбираме и езика на инструментите им - кой от кой по-нетрадиционен за нашата сцена – дайре, тарамбука, виола, саксофон, тромпет, кларинет…

Такава е вечерта на 6 април. Сряда е, не е ден на майстора, не е и Великден, но е денят на срещата ни с това, което наричаме еклектика – по културния начин, и на тънка граница до кича (ако решим да се се превземаме), или концерт на интернационалната "сбирщайн" групировка - кошмарът на средностатистичния американец- Култур Шок. Харесва ни, и то много, а "Джино ловз ю"! Това е сигурно и няма как да не се усети, докато той мята номадски расти и пее "God is Busy may I help you?”… а долу удрят ръченица, куфеят, пляскат, скачат. "Horse Thief" доизцежда силиците и му се вижда краят. Е да, ама кой ще ги пусне да си ходят без бис? "Hashish"... "Mastika"... и… още нещо. Плавен преход към шоуто им в събота с "Istanbul" и припева Jallah Jallah Jallah ще остане да кънти в главите ни цяла нощ… Ще си представяме как в Истанбул ще си го тананикат професионални кючекчийки до откат…  но и тук мятащите щедро гръд и бедра не са малко.

Не знам за сватбата и булката и дали са й останали зъби; нали някой беше предупредил, че може й да не й останат, ако Култур Шок свирят, но тези ни оставиха без дъх и с отворена голяяяма глътка за седмици напред.

Каква забава само! Прибираш се и си викаш: "това де да беше в YouTube, та да има опция – "пущи го пак ово!". Но споко, "Тангра Мега" лайф по повод 5-е години продължава  довечера с "Писна-ми-от-всичко-това", или по-известни като Сик Ъф Ит Ол (Sick Of It All). Намахани хардкораджии от Ню Йорк, подгряти от нашите Delate и Defaness By Noise от Хърватия. Пак там - в парти центъра, пак по същото време.

P.S. А сега, скъпи ми другари, чао, репорт(аж) приел - репорт(аж) предал.

Аз се оттеглям, мисля си обаче: купон ли е - не го пиши на хартия!

Ами го живей!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички