Аларма Пънк Джаз: ярко върху картата на балканския ъндърграунд


Аларма Пънк Джаз: ярко върху картата на балканския ъндърграунд

4592

Днес, две седмици след първия концерт на Насекомикс (www.myspace.com/nasekomix) в съседна Македония (на фестивала "Здраво млади", с доста сериозна подкрепа и внимание от страна на публиката), може би е най-подходящият момент да обърнем внимание на един факт от историята на "Аларма Пънк Джаз", който сякаш остава в сянката на многобройните и интересни чуждестранни гостувания у нас напоследък.

Този факт е кампанията на "Аларма" (започнала още през 2009), посветена на представянето на нови български групи на съседните Балкани, а защо не и още по-далеч – на Запад и на Изток.

Само за статистиката – освен за изключително добре приетия концерт на Насекомикс (на снимката, дело на Илиян Ружин) в Скопие, "Аларма" е спомогнал и за още няколко култови участия на наши банди зад граница през последната година-година им половина – Съб Зироу Фарм (Sub Zero Farm) (www.myspace.com/subzerofarm) (с тромбонист Кирил Зафиров от бигбенда на БНР) като хедлайнъри на 14-о издание на Антирасисткия фестивал в Солун, анти-фа пънкарите Битов терор (www.myspace.com/bitovterror) в Рим и други.

От времето на създаването на предаването и самия фестивал български ъндърграунд рок, пънк и джаз звучи по следните балкански радиостанции – "Радио Студент" (Любляна), "Канал 103" (Скопие), "Ачък Радио" (Истанбул), студентското радио "1431АМ" (Солун) и Радио SC (Загреб). Най-често това са групи като Блуба Лу (Bluabа Lu), Насекомикс, Бeйбифейс Клан (Babyface Clan), Попара (с участието на Шаманчето и Жоро Дончев), Tripple A и други.

В Македония феновете познават най-добре поколението отпреди "Аларма (Бейбифейс Клан, Паникън Уайаскър (Panican Whyasker), Уикеда и Контрол), докато в Словения сякаш интересът е повече "изследователски" – насочен към съвсем новите групи, които още нямат издаден албум. В Турция от българската музика най-много се тачи като че ли инструменталният джаз и пост-рока, докато в Гърция предпочитанията са определено към пънка.

Както MySound.bg вече огласи, междинното 5 ½ издание на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" започва с македонския фрий-джаз секстет Sethstat в 21 часа довечера, като ще продължи до 1 юни.

Освен Sethstat, основни гости са шведският построк квартет Jeniferever (www.myspace.com/jeniferever) (представени от "Аларма" и Indioteque), Сет Фаерголция от Dufus (www.myspace.com/dufus) (САЩ) - съвместно с "Червената къща", Ясен Василев с нов литературно-музикален пърформънс и италианското пауър уейв трио Soviet Soviet (www.myspace.com/sovietsoviet) . Местата са обичайните – Първо и Второ студио на БНР, Домът на киното и "Червената къща".

Плюс някои нови – но за тях скоро.

Още - на:

www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

www.bnr.bg

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички