Йоко Оно откри кула в памет на Джон Ленън


Йоко Оно откри кула в памет на Джон Ленън

3720

Йоко Оно отправи призив към света за живот в мир по време на откриването в Рейкявик на кула от светлина в памет на съпруга ѝ Джон Ленън.

В деня, в който легендарният бийтъл трябваше да навърши 67 години, Йоко Оно и Ринго Стар - барабанистът на ливърпулската четворка, запалиха светлините на кулата, докато 200 души пееха песента на Ленън "Imagine".

Скулптурата, наречена "Imagine Peace Tower", е създадена по инициатива на Йоко Оно.

Светлината от нея ще озарява небето над исландската столица всяка година от 9 октомври - рождената дата на Джон Ленън, до 8 декември - годишнината от убийството на музиканта.

Тя ще грее също на Нова година, на Великден и други знакови дати.

Кулата е оградена с повече от 495 000 пожелания за мир, които Йоко е събирала от 1981 година насам. Посланията са сложени в капсули и заровени около кулата.

Чрез сайта на събитието ImaginePeace.com всеки може да изпрати своето мирно послание.

"Надявам се, че когато кулата засвети, светът ще направи малка пауза и ще си представи мира", каза Йоко Оно в интервю преди откриването на монумента.

Тя обясни, че кулата е сбъдната 40-годишна мечта, тъй като съществуването ѝ е предречено от нейния съпруг още през 1967 година.

Йоко Оно избрала Исландия заради красотата ѝ и заради това, че 80 процента от енергията на страната се осигурява от възоновими енергийни източници.

Монументът ще бъде захранван изцяло от геотермална енергия.

Вдовицата на Джон Ленън е прекарала деня с членове на семейството си, приятели и поддръжници на мира, преди да се качи на лодка и да се отправи към малкия остров в пристанището на Рейкявик, където се намира кулата.

Йоко Оно е била придружена от сина си Шон и от Ринго Стар.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички