Булгара - родният фолклор като песен на света


Булгара - родният фолклор като песен на света

5159

Една от най-самобитните родни музикални формации в последните години - Булгара, ще изнесе концерт в Студио 5 от 22 ч. на 2 юли.

Музиката на шестимата виртуози много трудно може да се опише с думи. Така, както жаждата за живот и емоции трябва да бъде изживяна, и техните вълнения, изразени със звук, талант, професионализъм и енергия си заслужава да бъдат "взети", споделят ценители на майсторското смесване на традиция и новаторство.

В звученето на състава са дръм-ен-бейс, фънк и броукън бийтс, подчертавайки хармоничната красота на българския фолклор. Музикантите експериментират още с джънгъл, рок и джаз, интрепретирани с традиционни инструменти. Мелодиката на Булгара се доближава до понятието "уърлд фюжън".

Дебютът на групата "Меча сватба", излезе през 2005. Сред 13-е изпълнения в него е и "Дивото". Анимационното видео към песента е рожба на младия аниматор Иван Русев- Арни. С него той спечели първата по рода си награда за анимация Jameson Аward на "София Филм Фест".

Следват участия в много престижни фестивали в България и по света: подгряваща група на концерта на David Garfield Аnd The Cats; клубно турне в Унгария, Австрия и Германия; изява на фестивала "Лент" - Словения; гостувания във всички джаз фестивали в България през 2006; самостоятелни концерти във Франкфурт; участие в световноизвестния клуб на Джо Завинул във Виена - BirdLand; съпорт на Ал ди Меола (Al Di Meola); самостоятелен концерт в Щутгарт, приветстващ влизането на България в ЕС, увенчани с много успехи, награди и признания. Качествените им композиции са забелязани и от корифея на джаза Милчо Левиев.

В състава са шестима мъже и една жена - всички със завидни биографии, опит, вдъхновения и лични позитивни емоции.

Те са: Костадин Генчев - кавал,  Димитър Христов – тамбура, Христина Белевагъдулка, Петьо Костадинов – гайда, Чавдар Асенов – бас, Стоян Павлов – перкусии и Кирил Добрев - барабани.

Вход 10 лв.

Студио 5 е в НДК, вход А3

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички