Pero Defformero в София: метъл, турбо-фолк, майтапи и цветя


Pero Defformero в София: метъл, турбо-фолк, майтапи и цветя

3333

Като цяло изключение е метъл концерт да сложи за постоянно усмивки на иначе сериозните до скука лица на почитателите на тежката музика.

Тъкмо това обаче се случи при първото самостоятелно гостуване в България на сърбите от Перо Деформеро (Pero Defformero) в София снощи.

Познати на родната публика от подгряването на Контрол и Култур Шок в недалечната 2009, музикантите блестят с неподражаемата си сплав от качествен хеви метъл с откровени прогресив забежки и класическо турбо-фолк вокализиране.

Това – заедно с иронията на клишираните текстове за любовна мъка – само по себе си е достатъчно, за да превърне досега с тях в необичайно изживяване, но концертът предлага добавената стойност на забавното сценично поведение на вокалиста Горан Бишевац, който освен със завиден регистър, разполага и с достойнствата на комик.

Облечен със своя знаков бял костюм, с няколкокилограмовите си златни ланци и зализана косица, Бишке обра овациите на родната публика от появяването си на сцената, до самия край, над два часа по-късно. Топлата любов беше подпечатана с безспирния поток от червени рози и карамфили, поднасяни през цялата вечер от крехки български девойки на снажния левент от Нови Сад.

Събитието, проведено в клуб R.B.F. и организирано от група почитатели на  бандата, лъхаше на задушевност (самите организатори се бяха погрижили карамфили да има навсякъде) и носеше своя симпатичен ъндърграунд привкус. Впрочем съвсем в тон с Перо Деформеро, които изсвириха почти целия си актуален албум "Undergrand" (2009).

Родните групи Зона и 5-о чувство подобаващо подгряха за гостите, които заложиха на взривно начало с парчетата "Ferrari" и "Preko Brega". В репертоара им - логично, бяха хитовете "Gotičarka" (с основание сред фаворитите на родната публика) и "Kauboj". Любовна мъка се лееше при "Silvana" и "Odlaziš", а Бишевац не пропускаше да потанцува и да се хваща за сърцето с типичен чалгаджийски маниер при всяко соло на китариста Саша Фриш, когото и самият той представи като човека зад бандата.

Изобщо, Перо Деформеро носят изключително рядкото достойнство да се движат по тънката граница между сериозното и пародийното. Или не, по-скоро те правят музика, в която бруталната сериозност и самоунищожителният хумор са едно и също.

Изглежда събралите се в събота бяха съвсем наясно с това и изпращаха всяка песен с бурни овации и скандирания на името на групата. Тя от своя страна изсвири и две нови парчета, сред които и добилото вече популярност "Sedmica na Lotu". За край, разбира се, Перо изтряскаха абсолютния хит "Došli Smo Do Kraja Puta", а като горещ бис във вече спарения и пресъхнал откъм бира R.B.F. – мрачната "Žalim Draga Ispalo Je Sranje" и игривата "Jaroslava".

Остава да се надяваме, че радостните думи на Бишке в края: "Балканската дружба проработи!" наистина ще се сбъднат някой ден.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички