Стартират нощните културни събития в На седмото неб(ц)е


Стартират нощните културни събития в На седмото неб(ц)е

5811

Нощните културни събития, които ще се провеждат в столичния ресторант-бар "На седмото неб(ц)е", стартират в 23.00 ч. довечера.

Програмата се поддържа от платформата за съвременни изкуства София: Поетики (www.sofipoetics.eu)

Изявата на Стефан Иванов е първа в афиша. Той ще се представи в Нощта на поетите. Иванов е носител на голямата награда на международния фестивал София: Поетики 2011. Стиховете му ше бъдат съпроводени от музика на Radiohead, Нова Генерация, Остава, Joy Division, John Cage, Бьорк (Bjork) и откъси от филми на Мая Дерен, Шантал Акерман, Клод Льолуш, Кшищоф Кешловски и Херц Франк.

Утре - отново от 23.00 ч., започва "Кратка повест за небцето": авторски пърформанс на Ангел Игов (на снимката) по романа му "Кратка повест за срама", който спечели конкурса на фондация "Елизабет Костова" за превод на английски език и публикация в американското издателство Open Letter. Вечерта е посветена на героя Борил Кръстев и на това как той вижда себе си  и как го виждат другите трима герои, и съответно ще бъде озвучена с любимата му музика: ранен прогресив рок от края на 60-те и началото на 70-те – Джетро Тъл (Jethro Tull), Blue Oyster Cult, Atomic Rooster, Camel, Van Der Graaf. С представянето на Игов, който е сред авторите на MySound.bg, започва програмата ПроZZи.

В събота (24 март) от 23.00 ч. в програмата NightLive ще прозвучи проектът Dekonstrukt Y_NOT (един от създателите и бивш член на Ambient Anarchist), YvesO (Studio Dauhaus) и приятели – група експериментални артисти, които се занимават с предварителната преработка на аналогови и дигитални произведения на изкуството с цел създаване на нов аудиовизуален продукт, който може да се определи като experimental, cutting edge electronics, пост дъбстеп, IDM, електро, техно.

Документалният филм "Приказки от брат Вим", посветен на култовия немски режисьор Вим Вендерс (официална селекция на фестивала "Златната ракла" 2007), чийто сценарист и режисьор е писателят Ясен Атанасов, ще бъде прожектиран в рамките на програмата Студио Х. Лентата е своеобразен поздрав към София Филм Фест, защото филмът е заснет именно при гостуването на Вим Вендерс на най-престижния на кинофорум през 2007, когато той получи Голямата награда на София.

Още - на:

http://www.segabg.com/article.php?issueid=2705§ionid=11&id=0001904

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2

Международният фестивал София: Поетики, съчетаващ поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства, е част от календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019. Основен партньор на София: Поетики е фондация "Америка за България".

"На седмото неб(ц)е" е на площад "Славейков" 11.

Стефан Иванов

Роден в София през 1986. Завършил e Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и философия в СУ "Св. Климент Охридски", специализирал е в Сорбоната. В гимназията е бил вокалист и автор на текстовете на група Homesick. Публикувал е поезия, проза, пътеписи, интервюта, есета и литературна критика в повече от двадесет вестника и списания - "Егоист", Maxim, "Една седмица в София", "Капитал Лайт", "Ах, Мария", "Алтера", "Жената днес", "Мениджър", "Интро", Hustler, "24 часа", "Литературен вестник", "Монитор", "Сега" и "Култура". Бил е част от писателския кръг "Бързалитература", наред с Тома Марков, Радослав Парушев и Момчил Николов. Поддържа популярния и често обновяван поетичен блог http://siv.sofiascape.com/

Негова поезия е превеждана на английски, гръцки, португалски, хърватски и сръбски. Превеждал е Алън Гинсбърг и Сергий Жадан. Редактор е на романа "Алкохол" на Калин Терзийски и на романа "Невидимо присъствие" на Момчил Миланов. Организирал е литературно-музикалните събития като "Зачитане" в кино "Влайкова" в София, "Точка срещу точка" в клуб "Бекстейдж", "Бавно: изговорен свят" (заедно с Блуба Лу) в театрална работилница "Сфумато". Автор е на поетичните книги "4 секунди лилаво" (под псевдонима Сив Анов), София 2003, изд. "Литавра"; "Гинсбърг срещу Буковски в публиката", Пловдив 2004, ИК "Жанет 45" и "Списъци", София 2009, изд. "Сиела".


Ангел Игов

Ангел Игов (роден 3 юли 1981) е български писател, литературен критик, преводач и културен журналист. Автор е на романа "Кратка повест за срама" (2011) и на два сборника с разкази: "Срещи на пътя" (2002) и "К." (2006). Негови разкази са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски, хърватски и словенски език. Публикува във в. "Култура", в."Литературен вестник", в. "Сега", в. "Капитал Лайт", сп."Алтера", сп. "Следва" и други. През 2004 - 2005 води предаването "Всяка събота" по радио NET. Постоянен наблюдател за книги на в. "Култура" (2006-2008) и на телевизионното предаване на TV7 "5 по Рихтер" (2005-2009). Един от създателите на инициативата "Литурне" (2005). Член на журито на наградата за роман на годината "ВИК" за 2007. Превежда проза и поезия от английски език. Поддържа блога Ruritania Press.

Носител е на няколко награди: Голямата награда в категория "Проза" от националния преглед-конкурс за дебютна литература "Южна пролет" за "Срещи на пътя" (2003), наградата "Рашко Сугарев" за разказа "Всичко" (2002), наградата "Боян Пенев" за литературна критика (2005) и други. Сборникът "К." е номиниран за наградата наградата "Елиас Канети" (2006). Романът "Кратка повест за срама" заедно с романа на Захари Карабашлиев "18 % сиво" печели конкурса на фондация "Елизабет Костова" за превод на английски език и публикация в американското издателство Open Letter.

Dekonstrukt

Още от Дерида идва идеята, че отделните части, фрагменти, елементи (не само в писмената реч) на едно цяло могат да придобият друг смисъл, когато се извадят от първоначалния си контекст и още по-различен смисъл, когато биват поставени в друг контекст. Феномен, които отдавна се наблюдава във всички сфери на живота, както и навсякъде в изкуството. Y_NOT (един от създателите и бивш член на Ambient Anarchist), YvesO (чете се ИвО) (Studio Dauhaus) и приятели са Dekonstrukt – група експериментални артисти, които се занимават с предварителната преработка на аналогови и дигитални произведения на изкуството с цел създаване на нов аудиовизуален продукт.

В зависимост от пространството и ситуацията този константен процес на съзнателна деконструкция на момента се превръща в аудиовизуално пътешествие.

Още - на:

http://soundcloud.com/dkstrkt/light-and-love-mix

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички