Банско джаз фест 2012: букет от музикални емоции за 15-ти път


Банско джаз фест 2012: букет от музикални емоции за 15-ти път

7947

Юбилейното - 15-о издание, на международния Банско джаз фест ще излезе от традиоцинните времеви рамки (8-13 август), започвайки на 3 август (петък), като ще продължи цели 9 дни.

"Това е бонус в афиша на събитието заради юбилейното му издание. Всяка вечер е отредена за по една звезда", обясни доктор Емил Илиев, главен идеен двигател и организатор на изявата.    

Комбинацията от джаз, лято и ваканция в подножието на Пирин ще гарантира приятни емоции на почитателите си и тази година, а със сигурност ще привлече и нови фенове, убеден е д-р Илиев. Гостите ще могат да се насладят на екзотичния микс от самба и джаз на бразилеца Алесандре Куня, както и новаторския стил "киндер джаз"на чешката група Фанфан лалето. 27 групи и са в афиша на феста. Първи - по традиция, на сцената ще излязат музикантите от бигбенда на БНР с диригент Антони Дончев и Йълдъз Ибрахимова. Джаз примата официално открива събитието на следващия ден в компанията на Камелия Тодорова и Васил Петров.

Михаил Йосифов ще се представи с проекта си РомаНено (RomaNeno), обещавайки фюжън между ромска музика и джаз, която ще бъде включена в дебютния албум на формацията. С интерес се очаква появата на Сhampian Fulton (на снимката), която пристига с трио. Вокалистката, която се изявява и на пиано, е определена от критиката за една от най-талантливите американски джаз изпълнителки. Тя е имала концерти из целите Съединени американски щати, а през 2011 пее в Германия на първото си европейско турне. Концертът й у нас е нейното второ участие в Европа, припомни доктор Илиев. " С тоя тембър ала Ела Фицджералд, страст и талант, ще има  голямо бъдеще", похвали я докторът.  

Сред акцентите е участието на Ханс Дълфър, баща на вихрената саксофонистка Кенди Дълфър (Candy Dulfer), която вече изгря на сцената в Банско през 2009.

На джаз феста ще свирят тромпетистът и тромбонистът на Тина Търнър, които са част от бенда на американската блус легенда Биг Лени Ексон. Певецът е сред най-значимите представители на чикагския блус. Учил се от Стиви Уондър и Джеймс Браун (James Brown). В програмата има още една американка - Леа Клайн, която пристига в Банско със своя квинтет.

Ще участват също Севън Кингс – наследниците на легендарните Джипси Кингс. В бандата свирят двама от музикантите на Джипси Кингс, както и няколко от децата им. Сред звездите на феста е Мънго Джери (Mungo Jerry), която формация, воглаве с Рей Дорсет, се изяви в Банско миналото лято, вдигайки на крака и танци целия площад.

На тазгодишния фест ще гостуват цели три биг бенда, както и 17 мениджъри на други международни джаз форуми, включително и този в Дубай. Така Банско се превръща в пазар на джаз музика, от който ще могат да се възползват и много български музиканти, включени в програмата, подчерта д-р Илиев на специална пресконференция.

Неговото желание е да се даде възможност за изява не само на утвърдени певци и музиканти, но и на млади таланти. Така например в предстоящия фестивал ще участва Кристина Кирова, все още ученичка в софийското музикално училище, която ще бъде съпровождана от Old Gold Band.

Превърналият се в любимец на родните ценители буги-вуги пианист Аксел Цвингенбергер (Axel Zwingenberger) ще бъде съпроводен единствено от барабанист.   

Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България, създаден през 1998. Събитието урежда за среща на емблематични личности от музикалното ни съвремие. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра.

Концертите са безплатни. Вечер те събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско.

През цялата фестивална седмица джазът не спира - звучи и през деня, и през нощта. А когато концертите на площада са приключили, родният джаз елит се събира в различни клубове из курортния град.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички